8.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSănătateConform unui studiu, persoanele cu ADHD au o speranță de viață mai...

Conform unui studiu, persoanele cu ADHD au o speranță de viață mai scurtă

Un studiu recent realizat pe mai mult de 30.000 de persoane din Regatul Unit a evidențiat o legătură între tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) și o reducere semnificativă a speranței de viață, alături de un risc crescut de afecțiuni mentale.

Conform unui studiu, persoanele cu ADHD au o speranță de viață mai scurtă

Publicat în The British Journal of Psychiatry, studiul arată că bărbații diagnosticați cu ADHD pierd în medie între 4,5 și 9 ani din speranța de viață, în timp ce femeile pierd între 6,5 și 11 ani, notează CNN.

ADHD este o tulburare neurodezvoltată diagnosticată frecvent în copilărie, dar care persistă adesea la vârsta adultă. Ea afectează neurotransmițătorii, precum dopamina, care joacă un rol esențial în funcțiile executive, autoreglare, planificare și multitasking.

Simptomele ADHD – dificultăți de concentrare, gestionare a timpului, organizare sau control al impulsurilor – pot influența negativ toate aspectele vieții.

Autorii studiului subliniază că mulți oameni cu ADHD duc vieți lungi și sănătoase, dar concluziile lor sugerează nevoia urgentă de sprijin suplimentar. Deși recunoașterea ADHD la adulți este în creștere, tratamentul în Regatul Unit rămâne insuficient, mai ales pentru adulți, ceea ce poate contribui la diferențele de speranță de viață.

CITEȘTE ȘI – Cazurile de viroză se dublează în România: Ministerul Sănătății recomandă măsuri pentru prevenirea răspândirii

Studiul a comparat datele a peste 30.000 de adulți cu ADHD cu ale altor 300.000 de participanți fără această tulburare. Pe lângă speranța de viață redusă, persoanele cu ADHD prezintă un risc semnificativ mai mare pentru afecțiuni mentale, precum anxietatea, depresia, auto-vătămarea, suicidul și tulburările de personalitate.

De asemenea, acest grup a avut rate mai mari de autism, dizabilități intelectuale și obiceiuri dăunătoare, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool. Problemele de sănătate fizică, cum ar fi diabetul sau colesterolul ridicat, au fost de asemenea mai frecvente.

Cercetătorii nu au putut stabili o relație cauzală directă între ADHD și reducerea speranței de viață, dar au identificat factori potențiali. Aceștia includ influențe genetice și de mediu care pot apărea înainte de naștere sau în primii ani de viață. De asemenea, comportamentele de risc asociate ADHD, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool, ar putea contribui la scurtarea vieții.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ordinul Novak rămâne în vigoare! ICCJ confirmă legitimitatea deciziei privind ponderea sportivilor români

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, miercuri, că „Ordinul Novak” este legal și trebuie aplicat de toate federațiile sportive afiliate Agenției...

UPDATE: Primarul din Sinaia a fost reținut pentru 24 de ore, într-un dosar de corupție

Surse judiciare arată că primarul este acuzat că ar fi pretins și primit mită, în valoare de 238.000 de euro, în două tranșe, de...

Ministrul Energiei vrea păstrarea centralelor pe cărbune. Cu ce ar putea fi înlocuite

Ministrul Energiei susţine că degeaba protejăm mediul dacă mergem către colaps economic. Sebastian Burduja consideră că nu trebuie renunţat la centralele pe cărbune până...
Ultima oră
Pe aceeași temă