Tusk a subliniat în programul președinției semestriale poloneze a UE în Parlamentul European, importanța securității, în fața provocărilor globale actuale
Premierul polonez, Donald Tusk, a îndemnat statele membre ale Uniunii Europene să aprobe cheltuieli majore pentru a atinge 5% din PIB, în contextul cererilor exprimate de noul președinte american, relatează AFP. Prezentând programul președinției semestriale poloneze a UE în Parlamentul European, Tusk a subliniat importanța securității, în fața provocărilor globale actuale.
„Dacă Europa vrea să supraviețuiască, ea trebuie să se înarmeze. Suntem într-un moment în care nu ne putem permite să economisim la securitate. Pentru a evita ca istoria noastră să se repete, trebuie să fim înarmați, puternici și hotărâți”, a declarat Tusk.
Tusk a parafrazat celebra frază a fostului președinte american John F. Kennedy: „Nu vă întrebați ce pot face Statele Unite pentru securitatea voastră, întrebați-vă ce putem face noi pentru securitatea noastră.”
Kaja Kallas, șefa diplomației europene, a susținut poziția lui Tusk, subliniind că incapacitatea Europei de a investi suficient în apărare, transmite un semnal periculos agresorilor.
„Anul trecut, state membre UE au alocat o medie de 1,9% din PIB pentru apărare, în timp ce Rusia alocă 9%,” a declarat Kallas. Ea a atras atenția că investițiile în capacități militare sunt esențiale pentru protejarea sistemelor educaționale, de sănătate și de protecție socială.
Kallas a pledat pentru o cooperare mai strânsă cu Statele Unite, pe care le-a numit „cel mai puternic aliat al UE,” și a propus un nou acord de securitate cu Regatul Unit, pe care l-a descris drept un „partener-cheie”.
În contextul războiului din Ucraina, Polonia, un susținător ferm al Kievului, a subliniat necesitatea ca state membre UE să intensifice eforturile de susținere. „Incapacitatea Europei de a acționa ferm transmite un semnal periculos”, a avertizat Kallas, subliniind nevoia urgentă de investiții suplimentare din partea statelor membre, sectorului privat și bugetului european.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube