Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, un pas în lupta cu această maladie
În perioada 20-26 ianuarie 2025, Europa marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, un eveniment de conștientizare, inițiat de Asociația Europeană pentru Cancer Cervical (ECCA) încă din 2007. Acțiunile vizează promovarea măsurilor de prevenție și informare publică, referitor la importanța screening-ului și a vaccinării împotriva HPV, principalii pași pentru reducerea incidenței acestui tip de cancer.
Cancerul de col uterin, cauzat în principal de infecție cu virusul papiloma uman (HPV), este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei, la nivel global și reprezintă 8% din totalul cazurilor de cancer. În Europa, diferențele între țări sunt marcante: incidența variază între 3 și 25 de cazuri la 100.000 de femei anual, iar în România, statisticile din 2023 indică 3.380 de cazuri noi și 1.805 de cazuri anual.
Eforturile României se aliniază inițiativei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care propune să elimine cancerul col uterin ca problemă de sănătate publică până în 2100, scrie Agerpres. Obiectivul OMS este reducerea incidenței sub 4 cazuri la 100.000 de femei anual, ceea ce presupune acoperirea de 90% pentru vaccinarea împotriva HPV, până în 2030.
Pe lângă vaccinare, un program național de screening organizat, este esențial pentru identificarea și tratarea precoce a leziunilor precanceroase. Testele Pap și HPV sunt pilonii acestui proces, permițând intervenții timpurii care pot salva vieți. Totodată, o mai bună educație medicală și conștientizarea riscurilor asociate HPV sunt cruciale.
Țări, precum Belgia și Marea Britanie sunt lideri în reducerea incidenței cancerului cervical, datorită programelor eficiente de prevenire și eliminare a HPV. În schimb, Azerbaidjan și Belarus se confruntă cu cele mai ridicate rate de incidență, demonstrând necesitatea unor eforturi mai mari la nivel național și regional.
România, unde cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la femeile tinere, trebuie să investească mai mult în prevenție. Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este o oportunitate pentru autorități, profesioniști din domeniul sănătății și publicul larg să acționeze împreună pentru combaterea acestei boli care poate fi prevenită. Prin educație, acces la servicii medicale și solidaritate, eliminarea cancerului cervical poate deveni realitate.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube