-3 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăInternaționalBătrânii din Japonia luptă cu singurătatea. Unele femei aleg să meargă la...

Bătrânii din Japonia luptă cu singurătatea. Unele femei aleg să meargă la închisoare

Furtul este de departe cea mai frecventă infracțiune comisă de deținuții în vârstă, în special în rândul femeilor

Camere pline de rezidenți în vârstă, care se mișcă greoi, ajutați de angajați să mănânce, să meargă și să-și ia medicamentele. Nu este un azil de bătrâni, ci este cea mai mare închisoare pentru femei din Japonia, scrie CNN. Populația de aici reflectă îmbătrânirea societății și problema generalizată a singurătății, despre care gardienii spun că este atât de acută pentru unii prizonieri în vârstă, încât ar prefera să rămână încarcerați.

„Există chiar și oameni care spun că vor plăti 20.000 sau 30.000 de yeni (130-190 USD) pe lună (dacă pot) locui aici pentru totdeauna”, a spus Takayoshi Shiranaga, un ofițer la închisoarea de femei Tochigi, situată la nord de Tokyo.

Femeile din Tochigi locuiesc în spatele gratiilor și trebuie să lucreze în fabricile închisorii, dar asta le convine unora foarte mult. Deținuții primesc mese regulate, asistență medicală gratuită și îngrijire, la pachet cu o interacțiune care le lipsește în exterior.

Un deținut, Yoko, în vârstă de 51 de ani, a fost închis pentru acuzații de droguri, de cinci ori în ultimii 25 de ani. De fiecare dată când se întoarce, populația închisorii pare să îmbătrânească, a spus ea.

„Unii fac lucruri rele intenționat și sunt prinși, pentru a putea ajunge din nou la închisoare, dacă rămân fără bani”, a spus Yoko, pe care CNN o identifică cu un pseudonim din motive de confidențialitate. Akiyo cunoaște prea bine povara izolării și a sărăciei. Aceasta este a doua ei perioadă în închisoare, după ce a fost anterior închisă la 60 de ani, pentru furt de mâncare.

„Dacă aș fi fost stabil financiar și aș fi avut un stil de viață confortabil, cu siguranță nu aș fi făcut-o”, a spus ea. Când a comis al doilea furt, Akiyo trăia dintr-o pensie „foarte mică”, plătită la două luni. Cu mai puțin de 40 de dolari rămași și două săptămâni până la următoarea ei plată, „am luat o decizie proastă și am furat, crezând că ar fi o problemă minoră”, a spus ea. Fără sprijinul familiei, lui Akiyo încetase să-i mai pese de viitor sau de ce s-ar întâmpla cu ea. Fiul ei, în vârstă de 43 de ani, care a locuit cu ea înainte de a fi închisă, îi spunea adesea: „Aș vrea să pleci”.

Furtul este de departe cea mai frecventă infracțiune comisă de deținuții în vârstă, în special în rândul femeilor. În 2022, peste 80% dintre deținutele în vârstă din întreaga țară, erau în închisoare pentru furt, potrivit cifrelor guvernamentale, citate de CNN. Unii o fac pentru supraviețuire – 20% dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani din Japonia trăiesc în sărăcie, conform OCDE, comparativ cu o medie de 14,2% în cele 38 de țări membre ale organizației. Alții o fac pentru că nu mai au pe nimeni. „Sunt oameni care vin aici pentru că este frig sau pentru că le este foame”, a spus Shiranaga, gardianul închisorii. Cei care se îmbolnăvesc „pot primi tratament medical gratuit în timp ce sunt în închisoare, dar, odată ce pleacă, trebuie să plătească singuri, așa că unii vor să rămână aici cât mai mult posibil”.

Populația în vârstă crește atât de repede, încât Japonia va avea nevoie de 2,72 milioane de lucrători de îngrijire până în 2040, potrivit Guvernului, care acum se străduiește să încurajeze mai mulți oameni să intre în industrie și să importe muncitori străini, pentru a umple golurile.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Triumfătorul Trump se întoarce la Casa Albă

Trump, primul președinte american din secolul al XIX-lea care a câștigat un al doilea mandat după pierderea Casei Albe, a declarat că va grația...
Ultima oră
Pe aceeași temă