Nouă din primele zece țări cu cea mai mare productivitate a muncii se află în Europa, potrivit unui raport publicat de Organizația Internațională a Muncii, citat de Business Magazin.
Deși angajații din zona europeană lucrează mai puține ore decât cei din Statele Unite, reușesc să obțină un nivel similar de producție pe cap de locuitor, datorită industriilor cu valoare adăugată mare și politicilor puternice de protecție a muncii.
România se află sub media globală de 26 de euro pe oră lucrată, înregistrând o productivitate a muncii de aproximativ 25 de euro pe oră.
Astfel, acest nivel sugerează o eficiență mai scăzută în utilizarea forței de muncă față de alte țări europene, semn că sunt necesare măsuri pentru creșterea productivității și competitivității economice.
Productivitatea muncii, un indicator esențial pentru dezvoltarea economică
Conform datelor Organizației Internaționale a Muncii, publicate pentru anul 2023, productivitatea muncii este măsurată prin cantitatea de producție (PIB) generată per unitate de muncă (ore lucrate) într-o anumită perioadă de timp.
Indicatorul este exprimat în dolari internaționali ajustați pentru puterea de cumpărare, permițând o comparare între diferite țări.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.