În 2024, criminalitatea organizată a fost implicată în 60% dintre breșele de securitate la nivel global, conform unui raport citat într-un articol de specialitate.
Doar 5% dintre atacurile cibernetice au fost atribuite instituțiilor guvernamentale, deși influența acestora din urmă este în creștere, potrivit aceluiași raport.
„A fost o vreme când graniţa dintre criminalitatea informatică şi activitatea de ameninţare contra altor state era uşor de distins. Infractorii cibernetici erau motivaţi exclusiv de profit, iar omologii lor din guvern desfăşurau în principal campanii de spionaj cibernetic, plus ocazionale atacuri distructive, pentru a sprijini obiectivele geopolitice ale angajatorilor lor,” explică Phil Muncaster, specialist în securitate cibernetică la Eset.
Ransomware-ul: instrument folosit de infractori și state
Ultimele luni au evidențiat o tendință periculoasă: ransomware-ul este utilizat atât de grupuri criminale, cât și de hackeri sponsorizați de stat.
Potrivit lui Muncaster, „situaţia este evidentă în cazul Coreei de Nord, unde grupuri de ameninţări vizează, de asemenea, firme de criptomonede şi bănci prin jafuri sofisticate de amploare. Se estimează că au obţinut profituri ilicite de aproximativ trei miliarde de dolari din aceste activităţi între 2017 şi 2023.”
Campaniile de ransomware sponsorizate de stat nu reprezintă o noutate. Printre exemplele remarcabile se numără:
WannaCry (2017): Lansat de operatori nord-coreeni, acesta a fost primul „ransomworm”. A fost oprit doar după ce un cercetător în securitate a activat un „kill switch” ascuns în codul malițios.
NotPetya (2017): Un atac lansat împotriva Ucrainei, care a folosit malware distructiv deghizat în ransomware pentru a induce în eroare anchetatorii.
Campania Sandworm (2022): Grupul rus a utilizat ransomware ca un program de ștergere a datelor.
Raportul Eset arată că liderii IT trebuie să regândească strategiile de reducere a riscurilor, având în vedere că linia dintre infractorii cibernetici și agențiile guvernamentale este tot mai subțire.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.