Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au respins vineri recursul formulat de Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept în dosarul privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024. Decizia instanței este definitivă și nu poate fi contestată.
Instanța a respins și recursurile declarate de alți intervenienți în dosar, respectiv Kovacs Denes, Nica Leon, Marcu Maria și Dimitriu Constantin, față de sentința din 31 decembrie 2024.
De asemenea, cererea de intervenție accesorie în interesul lui Călin Georgescu, formulată de Coaliţia pentru Drepturi, Libertăţi şi Protecţie și alte persoane, a fost respinsă ca nefondată.
Contextul procesului și solicitările lui Călin Georgescu
Călin Georgescu,alături de Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, a intentat proces împotriva mai multor instituții, inclusiv Biroul Electoral Central (BEC), Ministerul Apărării, Guvernul, Parchetul General și președintele Klaus Iohannis. Aceștia au solicitat anularea hotărârilor BEC prin care s-au dispus reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, pe baza unei decizii a Curții Constituționale.
Pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel București a respins acțiunea deschisă de Călin Georgescu, iar acesta a formulat recurs.
Instanța a argumentat că Biroul Electoral Central a aplicat doar decizia Curții Constituționale din 6 decembrie 2024 de anulare a alegerilor, iar deciziile CCR sunt definitive și obligatorii, nefiind supuse analizei instanțelor.
Anularea alegerilor și acuzațiile de încălcare a legislației electorale
Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigate de Călin Georgescu, pe baza unor documente desecretizate de CSAT.
Acestea arătau că Georgescu ar fi încălcat legislația electorală privind finanțarea campaniei, raportând zero cheltuieli, în ciuda dovezilor privind finanțarea ilegală a campaniei sale pe TikTok, în valoare de un milion de euro.
În documentele desecretizate de CSAT se menționează și implicarea unui actor cibernetic statal în atacarea infrastructurii IT&C care susținea procesul electoral. Aceste informații au fost prezentate ca parte a motivării anulării alegerilor.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.