Organizația Expert Forum solicită Guvernului și Parlamentului să abroge articolul 5 din Ordonanța de Urgență referitoare la organizarea alegerilor prezidențiale din 2025.
Articolul stabilește că, în ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României. Potrivit Expert Forum, această prevedere este discriminatorie pentru alegătorii din anumite țări și creează confuzie în rândul administrației electorale și al votanților.
„Acest articol introduce o politică ce afectează dreptul alegătorilor la condiții egale de vot și favorizează anumiți candidați”, transmite Expert Forum printr-un comunicat de presă.
De exemplu, alegătorii din orașe precum Los Angeles, San Francisco sau Vancouver vor putea vota în ziua de duminică doar timp de 4 ore, între 7:00 și 11:00. Totodată, cetățenii din Marea Britanie, unde se află o comunitate numeroasă de români, vor avea un program de votare semnificativ mai scurt.
În schimb, programul din ziua de vineri a fost extins, votarea urmând să înceapă la ora 7:00, în loc de ora 12:00. Totuși, Expert Forum subliniază că ziua de vineri este lucrătoare, iar datele statistice din alegerile anterioare arată că numărul votanților în această zi este redus.
Lipsa justificărilor și riscul situațiilor absurde
Organizația subliniază că motivația din spatele acestor modificări este neclară. Nota de fundamentare a ordonanței și declarațiile oficialilor guvernamentali nu oferă explicații convingătoare pentru adoptarea acestei măsuri, care „poate limita posibilitățile unor alegători de a-și exercita dreptul de vot”.
Guvernul a susținut că modificarea are scopul de a evita influențarea rezultatelor votului în cazul în care secțiile din România se închid înaintea celor din alte fusuri orare. Totuși, aceste reguli au fost aplicate ani la rând fără să ridice probleme semnificative.
Controverse legate de componența birourilor electorale
O altă modificare controversată din OUG vizează completarea birourilor electorale. Articolul 3 (4) introduce reguli care avantajează partidele parlamentare în detrimentul formațiunilor politice neparlamentare și al candidaților independenți.
„Amendamentul nu este justificat și schimbă legislația electorală cu puțin timp înaintea alegerilor, contrar standardelor stabilite de Codul de Bune Practici în Materie Electorală al Comisiei de la Veneția”, avertizează Expert Forum.
Procedura prevăzută în OUG permite completarea birourilor electorale mai întâi cu reprezentanții partidelor parlamentare, iar ulterior cu reprezentanți ai partidelor neparlamentare care au propus candidați, prin tragere la sorți.
Expert Forum subliniază că această procedură poate duce la excluderea partidelor neparlamentare și a independenților din birourile electorale. „Birourile județene și cele ale secțiilor de votare se completează cu șapte reprezentanți, câți sunt desemnați de partidele parlamentare. În acest context, independenții nu pot desemna reprezentanți, iar partidele neparlamentare sunt dezavantajate”.
Recomandări și apel pentru revenirea la legislația actuală
Expert Forum solicită păstrarea actualei formule de completare a birourilor electorale, prevăzută în Legea 370/2004, pentru a asigura accesul echitabil al tuturor competitorilor care participă la alegeri.
„Legislația trebuie să permită accesul competitorilor care au candidați la alegeri, nu să favorizeze partidele parlamentare în funcție de interesele politice de moment”, concluzionează Expert Forum.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.