Parlamentul bulgar a aprobat joi fragila coaliție guvernamentală născută dintr-un compromis dificil între conservatori și alte formațiuni, printre care socialiștii, pentru a încerca să ofere puțină stabilitate în Bulgaria, țară care trece printr-o gravă criză politică, potrivit Reuters.
Coaliția guvernamentală, formată din alianța proeuropeană Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei-Uniunea Forțelor Democrate (GERB-SDS), socialiști și formațiunea populistă ”Există un astfel de popor” (ITN), a fost aprobată cu 125 de voturi ”pentru” și 114 voturi ”împotrivă”.
Președintele Rumen Radev l-a desemnat în funcția de premier pe Rosen Jeliazkov, până acum președinte al parlamentului.
Forul legislativ de la Sofia este extrem de fragmentat, existând opt blocuri politice. Alegerile din 27 octombrie din Bulgaria au fost necesare întrucât după scrutinul din 9 iunie nu s-a putut forma niciun guvern. În ultimii trei ani și jumătate, în Bulgaria au avut loc șapte alegeri legislative.
Bulgaria revine la urne: Al 7-lea scrutin în 3 ani și jumătate
Bulgarilor li se cere din nou votul, în încercarea de a rezolva criza guvernamentală
Duminică, alegătorii din Bulgaria se prezintă la urne pentru un nou scrutin parlamentar anticipat, acesta fiind al șaptelei, organizat în ultimii trei ani și jumătate, scrie Agerpres.
Noile alegeri au devenit necesare după ce scrutinul din 9 iunie 2024, nu a produs un guvern stabil. Sondajele de opinie sugerează că alianța pro-occidentală centru-dreapta GERB-SDS, condusă de fostul premier Boiko Borisov, va ieşi probabil cea mai puternică forţă politică la aceste alegeri.
După aproape un deceniu în care s-a aflat la putere, acest veteran a fost înlăturat din funcţia de premier în urmă cu trei ani jumătate, după un un val de manifestaţii împotriva corupţiei în această cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. De atunci, nici un guvern nu a reuşit să reziste mai mult de nouă luni, iar suflul schimbării s-a redus considerabil.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!