Noua schemă va avea un cost estimat de 164 de milioane de dolari, acoperit din bugetul de la Moscova
Federația Rusă analizează posibilitatea de a furniza gaze regiunii separatiste Transnistria, nu prin intermediul Turkish Stream, ci prin achiziția de gaze de pe piața spot europeană, utilizând o companie intermediară, potrivit ziarului rus Kommersant. Acest plan a fost inițiat, după vizita liderului transnistrean la Moscova, unde s-a discutat despre reluarea livrărilor de gaze.
Noua schemă prevede achiziționarea a 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi, în perioada ianuarie-aprilie 2025, cu un cost estimat de 164 de milioane de dolari. Costurile în acest caz vor fi probabil compensate de bugetul rus, potrivit publicaţiei ruse. Gazele vor fi livrate prin compania Natural Gas DC, care a semnat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz, scrie news.ro.
Arcadie Vicol, coproprietarul companiilor intermediare, a fost audiat de Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova, fiind suspectat de activitate în favoarea Rusiei. El a negat acuzațiile, susținând că tranzacțiile sunt făcute legal, de pe piața europeană.
„Noi nu furnizăm gaz rusesc şi nu cumpărăm gaz rusesc. Noi cumpărăm gaze din Europa şi le furnizăm consumatorilor finali. Dacă Tiraspolul îşi exprimă dorinţa de a lucra cu noi, acest gaz va fi cumpărat de pe siturile europene şi livrat la Tiraspol. Se prevede plata gazului şi a TVA la importul gazului în Moldova”, a declarat Arcadie Vicol, coproprietar al Natural Gas, pentru NewsMaker.
Această soluție a fost adoptată, după ce Gazprom a oprit livrările către Moldovagaz la începutul anului 2025, invocând o datorie de 709 milioane de dolari. În prezent, Chișinăul lucrează la restabilirea controlului asupra Moldovagaz, deținută în proporție de 50% de Gazprom.
Potrivit Kommersant, volumul de 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi ar trebui să fie suficient pentru a acoperi consumul intern al Transnistriei, dar nu şi pentru a exporta electricitate către malul drept al Nistrului. Anterior, livrările Gazprom către Transnistria obişnuiau să fie de aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube