Premierul Marcel Ciolacu a anunțat liniile directoare ale bugetului pentru anul 2025, subliniind o abordare „prudentă” în construcția acestuia
Premierul a subliniat că legea bugetului urmează să fie finalizată în Guvern, până la finalul lunii ianuarie și transmisă Parlamentului pentru adoptare în prima săptămână a sesiunii din februarie. „Menținerea unui deficit de 7% reprezintă o prioritate strategică, având în vedere angajamentele asumate de România în fața CE”, spune Ciolacu, precizând că această țintă este esențială pentru stabilitatea macroeconomică, prevenind eventuale sancțiuni europene sau dificultăți în accesarea fondurilor europene.
Investițiile, cu un procent alocat tot de 7%, rămân un punct central al bugetului, în special pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest aspect reflectă intenția autorităților de a sprijini creșterea economică prin dezvoltarea infrastructurii, digitalizare și tranziția verde, priorități ce susțin dezvoltarea pe termen lung a economiei românești.
O altă temă importantă pe care a menționat-o Ciolacu a fost indexarea pensiilor mici și medii. Premierul a explicat că această măsură va fi analizată în cadrul primei rectificări bugetare din 2025, posibil în luna septembrie. Decizia va depinde însă de spațiul fiscal disponibil și de posibilitatea de a implementa această măsură, fără a afecta investițiile.
”La prima rectificare se va analiza dacă se poate, astfel încât să nu afectăm investiţiile, mai ales din PNR… dacă statul român şi bugetul de stat îşi permit indexarea din luna septembrie”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Prudența este justificată de presiunile multiple asupra bugetului, inclusiv inflația, creșterea cheltuielilor publice și necesitatea respectării țintei de deficit. Totuși, pentru mulți pensionari, incertitudinea privind indexarea pensiilor reprezintă o sursă de nemulțumire, având în vedere impactul negativ al inflației asupra puterii de cumpărare.
Premierul Ciolacu a lăudat abordarea „prudentă” și „corectă” a ministrului Finanțelor, Tánczos Barna, apoi, a completat cu ”Vom vedea, cum spune un clasic în viaţă, pas cu pas”, aluzie la titlul cărții președintelui Klaus Iohannis, „Pas cu pas”.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube