2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăInternaționalMark Rutte îndeamnă statele europene să ia bani de la pensii, Sănătate...

Mark Rutte îndeamnă statele europene să ia bani de la pensii, Sănătate și Asistență Socială pentru Apărare. Olaf Scholz îl dezaprobă pe Trump

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat, luni, statele europene membre ale alianței militare să investească în Apărare o parte din banii alocați pentru pensii, Sănătate și Asistență Socială, transmite Antena 3.

Consolidarea sectorului Apărării pe seama pensiilor, sectorului medical și protecției sociale ar fi de natură să garanteze „securitatea generațiilor viitoare”, susține șeful politic al NATO.

„În medie, țările europene cheltuiesc cu ușurință până la a patra parte din venitul inițial pentru pensii, Sănătate şi sistemele de asistență socială. Avem nevoie doar de o mică parte din acești bani pentru a ne consolida mult mai mult apărarea”, a declarat Rutte într-o intervenție în fața Comisiei de Afaceri Externe și a Subcomisiei de Apărare din Parlamentul European.

Mark Rutte: 2% din PIB-ul unei țări pentru Apărare e prea puțin


El le-a spus eurodeputaţilor să se asigure că țările lor investesc mai mult în domeniul militar.

„Este o investiție în securitatea noastră şi în securitatea copiilor și nepoților noștri”, a argumentat Rutte.

El a cerut, de asemenea, creșterea rapidă a „producției de echipamente şi capacitați esențiale”, precum nave de război, tancuri, avioane, muniții, sateliți şi drone.

„Realitatea este că nu suntem unde ar trebui să fim. Industria noastră (militară) continuă să fie prea mică, prea fragmentată şi, ca să fim sinceri, prea lentă”, a subliniat secretarul general al NATO.

Mark Rutte a insistat cu aceeași ocazie că actualul obiectiv asumat de statele NATO, de alocare a cel puțin 2% din PIB pentru bugetele Apărării, „este departe de a fi suficient pentru a fi în siguranță în următorii ani”.

„Acum suntem în siguranță, dar nu vom mai fi peste cinci ani. Prin urmare, trebuie să începem astăzi, investind mai mult în creșterea producției, sporirea capacității de recuperare și în sprijinirea Ucrainei”, a conchis secretarul general al NATO.

Trump le-a cerut aliaților 5% din PIB pentru Apărare. Polonia îl susține


Președintele ales al SUA, Donald Trump, le-a cerut statelor europene membre ale NATO să-și crească bugetele Apărării până la cel puțin 5% din PIB.

Este un obiectiv considerat nerealist în multe cancelarii ale Uniunii Europene.

În prezent, numai 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ținta de 2% din PIB pentru bugetele Apărării, asumată la nivelul alianței militare.

O eventuală decizie de creștere a acestei ținte este așteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025.

În prezent, se desfășoară în discuții pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să își crească cheltuielile militare, în contextul dificultăților bugetare.

Altele, precum Polonia, susțin viziunea lui Donald Trump în această privință.

Cancelarul german în exercițiu respinge creșterea cheltuielilor pentru Apărare

Cancelarul german în exercițiu, Olaf Scholz, a respins, luni, cererea președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, ca Germania și alți aliați din NATO să aloce cel puțin 5% din PIB pentru cheltuieli de apărare.

„Cinci procente ar însemna peste 200 miliarde de euro anual. Bugetul federal nu este nici măcar de 500 miliarde. Acest lucru ar fi posibil doar cu creșteri masive de taxe sau tăieri masive în multe domenii care sunt importante pentru noi”, a arătat Scholz, căruia Bundestagul i-a retras încrederea în urma unui vot în luna decembrie, anul trecut, după o criză politică ce a dus la destrămarea coaliției de guvernământ.

Cancelarul a promis, totuși, că țara sa va respecta ținta actuală din cadrul NATO, de cel puțin 2% din PIB.

Germania a atins acest prag anul trecut, pentru prima dată de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial.

Cheltuielile militare ale Germaniei au fost suplimentate printr-un fond special de 100 miliarde de euro, creat la scurt timp după invazia rusă în Ucraina.

Scholz nu vrea să dea mai mulți bani pentru Ucraina dacă trebuie să crească taxele în țara sa
Aflat în campanie electorală în perspectiva alegerilor anticipate din 23 februarie, Olaf Scholz a mai afirmat că se opune oricăror livrări suplimentare de arme Ucrainei, dacă acestea ar necesita tăieri din alte părți ale bugetului.

„Mă opun să luăm acești bani de la pensii, resping ideea de a face acest lucru prin tăieri de la guvernele locale, sunt împotrivă ideii de a investi mai puțini bani în căi ferate și drumuri”, a spus liderul social-democrat.

Săptămânalul Der Spiegel a scris săptămâna trecută că ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, și cel al Apărării, Boris Pistorius, au făcut presiuni pentru trimiterea de arme în valoare de circa 3 miliarde de euro Ucrainei înaintea alegerilor anticipate din 23 februarie, însă au fost blocați de cancelarul Scholz.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Spitalul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...

Rapid București – Ulsan HD 1-2. Șumudică, învins de campioana Coreei de Sud

Rapid București - Ulsan HD 1-2. Giuleștenii au fost învinși de campioana Coreei de Sud, într-un meci amical disputat în cadrul stagiului de pregătire...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...
Ultima oră
Pe aceeași temă