-0.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăOp & EdUmor fiscal la meditații

Umor fiscal la meditații

În universul fascinant al legislației fiscale românești, se pare că și profesorii care dau meditații sunt chemați să devină mici antreprenori. PFA, Întreprindere Individuală, Registrul Comerțului, e-Factura, toate acestea ar putea părea noțiuni abstracte, dar acum sunt ingredientele unui puzzle cotidian pentru dascălii care își oferă timpul, pentru a lumina mințile tinere. ANAF a decis să ridice ștacheta, cerând profesorilor să devină nu doar mentori, ci și comercianți cu acte în regulă.

Să ne imaginăm scena: un profesor de matematică, plin de praf de cretă, ecuații complicate și… o casă de marcat. După fiecare lecție despre integrale sau logaritmi, acesta oferă elevului nu doar cunoștințe, ci și un bon fiscal: „Două ore de trigonometrie? 200 de lei, vă rog, și iată bonul dumneavoastră!”. Apoi, după meditații, în loc să corecteze tezele pe care le-a luat acasă, dascălul nostru se loghează pe platforma e-Factura pentru a urca documentele aferente.

Dar, atenție, există o nuanță poetică: profesorul trebuie să emită facturi în e-Factura doar „dacă vrea clientul”. Astfel, elevii devin arbitri ai conformității fiscale. În loc să fie întrebați dacă și-au făcut tema, profesorii îi întreabă: „Doriți factură electronică pentru lecția de azi?”

Situația devine și mai hilară când ne gândim la TVA. Profesorul care predă chimie, ar trebui să calculeze TVA, nu doar pentru compușii chimici, ci și pentru timpul investit în a-i explica. Și ce se întâmplă, dacă elevul nu plătește la timp? Profesorul se poate gândi să aplice penalități de întârziere, transformând, astfel, meditațiile într-un adevărat business cu fluxuri de numerar.

Dincolo de postura tragi-comică, nu pot să nu mă întreb, ca profesor, unde se termină educația și unde începe birocrația? Dascălii sunt transformați, cu voia sau fără voia lor, și în contabili. Ei trebuie să fie psihologi, mentori, părinții de la școală și…. finanțiști.

În timp ce sistemul fiscal românesc devine tot mai complicat, noi ne putem bucura de o lecție importantă: s-a rezolvat evaziunea fiscală! Profesorul de istorie va emite chitanță pentru lecția despre Revoluția Franceză: „Libertate, egalitate, fraternitate” …. cu ANAF!”

Așadar, dacă vreți să deveniți dascăl în România, pregătiți-vă nu doar să predați, ci și să vă specializați în contabilitate căci, se pare, singura ecuație pe care ANAF vrea să o rezolvați, în România Educată a lui Iohannis este cea dintre venituri, cheltuieli și impozite, iar greșeala nu se penalizează cu „restanțe pe toamnă”, ci cu amenzi fiscale.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Jurgen Klopp își exprimă speranța că Mohamed Salah va rămâne la Liverpool

Jurgen Klopp, noul director mondial pentru fotbal al Red Bull, a declarat că își dorește ca Mohamed Salah să-și prelungească contractul cu Liverpool, subliniind...

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...

Firmele mici trebuie să se adapteze rapid la interacțiunile fiscale cu ANAF

De la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din România sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Fișierul standard de control fiscal SAF-T...
Ultima oră
Pe aceeași temă