Preotul Bisericii Reformate din municipiul Aiud a fost amendat cu un milion de lei in urma unei plangeri penale depuse pe numele sau de catre Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Alba, dupa ce a efectuat lucrari neautorizate la biserica.
Pedeapsa a fost considerata foarte mica de catre seful acestei institutii. Judecatoria Aiud a considerat, insa, ca amenda este „suficienta pentru atingerea scopului educativ al pedepsei”.
Actiunea penala pusa in miscare impotriva preotului Vasile Tiberiu Popa viza faptul ca acesta a dispus lucrari de inlocuire si extindere a conductei de alimentare cu gaz metan a instalatiei de incalzire din Biserica Reformata din Aiud, monument istoric din grupa A (de importanta nationala), fara a dispune de autorizatiile necesare. Cu ocazia lucrarilor, a fost strapuns zidul din partea de nord a constructiei. Plangerea penala depusa de catre reprezentantii DJPCCPCN includea si firma care a efectuat lucrarile, SC „Instalatorul Complex” SA Aiud, reprezentanta de administratorul Liviu Indrei, considerata vinovata pentru ca a inceput lucrul fara avize.
Magistratii au decis ca fiecare dintre cei doi merita cate un milion amenda, precum si plata cheltuielilor de judecata, respectiv cate 300.000 de lei fiecare. Judecatorii au considerat in ordonanta de scoatere de sub urmarire penala a celor doi ca „faptele in continutul lor concret nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, iar aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ a amenzii invinuitilor este suficienta sa conduca la atingerea scopului educativ si preventiv al pedepsei”.
Decizia l-a nemultumit, insa, pe directorul Directiei pentru Cultura, Gabriel Rustoiu, autorul plangerii penale. „In nici un caz nu-si atinge scopul educativ. Am cheltuit mai multa benzina cu drumurile pana la Aiud decat valoarea acelei amenzi. Partea aceea cu „atingerea scopul educativ” pare desprinsa din lucrarile Congresului al XIV-lea”, a spus Rustoiu. „Poate mai face inca trei gauri ca tot iese mai ieftin decat sa vina cu un proiect la avizat”, a adaugat acesta.
Alte trei plangeri penale, pentru care nu s-a primit deocamdata raspuns au fost depuse impotriva unor cetateni care au construit in zona de protectie a Cetatii din municipiul Sebes. Este vorba despre doua case si o piscina. Desi DJPCCPCN nu a primit inca un raspuns la aceste plangeri, constructiile au fost oprite. Acestea au fost incepute, cel putin aparent, fara stirea Primariei.
„Nu se poate ca oamenii sa ajunga cu constructiile la primul nivel si Primaria, situata la doi pasi, sa nu stie nimic. Trebuie sa le fac eu sesizare, de la Alba Iulia”, a mai afirmat Gabriel Rustoiu. De asemenea, impotriva altei familii a fost inaintata o sesizare la Politie pentru ca a inceput o constructie fara aviz in acelasi areal.
Zona istorica a municipiului Sebes figureaza in lista monumentelor istorice si are revazuta in Planul Urbanistic General actual interdictia de construire.