Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a emis vineri un nou „buletin de securitate cu privire la zonele de conflict,” recomandând companiilor aeriene să evite spațiul aerian din vestul Rusiei.
Zona vizată include teritoriul situat „la vest de meridianul 60 Est” și este considerată periculoasă din cauza conflictului militar din Ucraina.
Deși spațiul aerian rusesc este interzis pentru transportatorii din Uniunea Europeană, acesta continuă să fie utilizat de companii aeriene din alte state, precum China, Turcia și țările din Golf.
Risc de atacuri accidentale asupra avioanelor civile
EASA subliniază riscul ca avioanele civile să fie „luate la țintă într-un mod neintenționat” din cauza lipsei de coordonare între autoritățile civile și cele militare.
De exemplu, agenția menționează prăbușirea unui avion Azerbaijan Airlines, în 25 decembrie, soldată cu 38 de victime, incident produs pe fondul activării apărării antiaeriene ruse în timpul unui atac ucrainean cu drone.
Cu toate că președintele Vladimir Putin a recunoscut că tirurile antiaeriene au avut loc în ziua tragediei, Kremlinul refuză să își asume responsabilitatea, în ciuda presiunilor din partea Azerbaidjanului.
Spațiul aerian rus rămâne închis pentru companiile europene
Potrivit EASA, nicio companie aeriană europeană nu utilizează în prezent spațiul aerian rus, acesta fiind închis de Moscova ca răspuns la sancțiunile occidentale.
Cu toate acestea, companii din alte țări continuă să survoleze Rusia, beneficiind de rute mai scurte, dar asumându-și riscuri ridicate.
Buletinul emis de EASA, valabil până la 31 iulie, atrage atenția că Rusia „nu a demonstrat că este capabilă să reducă riscurile pentru aviația civilă” în contextul conflictului.
Agenția reiterează că recomandările sale sunt consultative, iar autoritățile naționale de aviație au libertatea de a lua măsuri restrictive suplimentare.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.