4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSocialEvenimentFederația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă „CulturMedia” anunță proteste de...

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă „CulturMedia” anunță proteste de Ziua Culturii Naționale!

În ciuda promisiunilor făcute în 2024 de către Ministrul Culturii și alți oficiali ai Guvernului, angajații din muzee și biblioteci continuă să fie discriminați față de colegii lor din alte domenii ale culturii, chiar dacă legislația română și europeană susține drepturile lor.

Aceștia se confruntă cu condiții de muncă precare și salarii foarte mici, adesea comparabile cu cele ale muncitorilor necalificați, în ciuda contribuțiilor semnificative pe care le aduc educației culturale și progresului în societate.

Proteste de Ziua Culturii Național

O problemă majoră este ordonanța „trenuleț”, care, deși ar trebui să fie o măsură temporară pentru a ajuta la rezolvarea crizelor financiare, afectează grav angajații din domeniul cultural. Această ordonanță contribuie la stagnarea salariilor și la menținerea unui grad de sărăcie ridicat în rândul celor care lucrează în instituții de cultură, lăsându-i fără resursele necesare pentru a-și îmbunătăți traiul de zi cu zi.

În acest context, statul refuză să recunoască și să plătească munca suplimentară a angajaților din muzeele și bibliotecile din întreaga țară, munca ce adesea se desfășoară în afacerea programului oficial, inclusiv în weekenduri și în zilele libere.

În 2024, guvernanții nu au reușit să rezolve problema salariilor și a drepturilor salariale în sectorul cultural, iar negocierile din acest an au dus la promisiuni fără acoperire și soluții ineficiente. În ciuda faptului că sectorul cultural joacă un rol esențial în educarea tinerelor generații și în promovarea patrimoniului național, angajații din domeniu sunt lăsați deoparte de guvern și tratați cu indiferență.

Muzeele și bibliotecile continuă să se confrunte cu lipsuri financiare și cu o lipsă de apreciere din partea autorităților, care adesea invocă importanța culturală a acestora doar în scopuri politice.

Comunicatul oficial

„În pofida promisiunilor lansate în 2024 de Ministrul Culturii și alți reprezentanți ai Guvernului, angajații din muzee și biblioteci sunt în continuare discriminați față de colegi omologi sau/și din alte domenii culturale, deși Legea salarizării unitare, Codul Muncii, Constituția și prevederile europene sunt de partea lor.

Ca și cum nu a fost destul, se adaugă efectele ordonanței ”trenuleț”, care vin să dea lovitura de grație celor aflați în slujba culturii, educației prin cultură, progresului prin instruire.

Această ordonanță „trenuleț” aruncă angajații din domeniile Cultură în bezna neagră a sărăciei!

Salariații din muzee, biblioteci și alte centre culturale sunt discriminați sistematic de 7 ani față de ceilalți colegi din domeniu, iar în anul 2024 au fost hrăniți de Guvern doar cu promisiuni. De Ziua Culturii Naționale publicul și presa au ocazia să îi cunoască pe oamenii cu care guvernanții se laudă, dar pe care îi umilesc deliberat, cu salarii de muncitori necalificați, neplata a sâmbetelor, duminicilor și sărbătorilor lucrate, a muncii de cele mai multe ori voluntare în proiecte care sprijină educația tinerei generații.

Înghețarea salariilor, indemnizațiilor și sporurilor menține gradul de sărăcie și distruge orice speranță la o îmbunătățire a traiului de zi cu zi. Arheologii, muzeografii, cercetătorii, bibliotecarii devin iarăși bătaia de joc a guvernanților! Repetatele negocieri avute la nivel ministerial în anul 2024 au avut ca rezultat promisiuni goale și strângeri de mână înșelătoare.

Insistența cu care statul refuză să plătească munca angajaților săi duce la diminuarea cu premeditare de către guvernanți a activității în instituțiile de cultură. O mare parte a evenimentelor dedicate publicului este desfășurată în afara orelor de program, în weekenduri și chiar în zile declarate libere.

Constatăm că și în anul 2025 guvernanții folosesc a șaptea oară ordonanța „trenuleț” ca soluție pentru rezolvarea problemelor financiare ale țării, nu ca pe o măsură excepțională, provizorie, până la punerea în aplicare a sistemelor cu care s-au lăudat că vor rezolva discrepanțele salariale.

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă „CulturMedia” consideră inacceptabile tăcerea și indiferența guvernanților față de cultura și istoria țării pe care le invocă doar în declarații politice patriotarde.

”CULTURA UNEȘTE” sub sloganul binecunoscut, văzut de public și în Piața Victoriei, în Noaptea Muzeelor,  în 15 ianuarie ne vom uni în proteste organizate în muzeele și bibliotecile din întreaga țară.

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă „CulturMedia” reunește peste 40 de sindicate din muzee, biblioteci, centre culturale, teatre, radio, televiziune, fiind reprezentativă pentru sectorul de activitate – 36 Cultură”, se arată într-un comunicat de presă.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă