De sambata, teleormanenii sunt loviti de furia unor ape nemaivazute in zonaDupa ce, luni, relatam din zona orasului Videle si imprejurimi, marti am incercat sa mergem pe firul raului Vedea, o data cu malul de apa. Pentru ca drumul catre Draganesti-Vlasca este in continuare blocat, chiar la podul de la intrarea in comuna dinspre Bucuresti, vadul depasind un metru, am fost nevoiti sa ocolim pe la Pitesti, catre Rosiori de Vede. Comuna Dobrotesti, una dintre cele mai afectate din zona, se prezenta ieri ca dupa potop. Santurile pline de aluviuni, casele cu urme inalte de la nivelul maxim al inundatiei, oameni carand haine, paturi si mobila compromise de umezeala, case daramate, disperare, lacrimi si tristete. Multe garduri erau incarcate cu asternuturi, paturi si covoare puse la uscat. Soseaua era in continuare plina de lume, stransa sa-si mai impartaseasca din durere si amaraciune. Am coborat in continuare catre Rosiori, trecand prin Alexandria, catre Zimnicea. La Smardioasa si Branceni situatia este dezastruoasa. Case intregi au cazut prada apei, iar oamenii striga a disperare.
Drumul dintre Smardioasa si Cervenia Ð spart pentru a lasa apa sa treaca
Comuna Smardioasa a fost luni martora unor scene de cosmar. Dat fiind ca torentul de pe Vedea si Teleorman a coborat vijelios catre Dunare, avertizarile au vizat cateva localitati din aval, care iata ca nu au putut scapa de furia apelor. Un dig rupt in marginea satului a dus la nenorocire. Luni la 10.00 dimineata apa statea ca un inamic gata sa navaleasca in comuna. Digurile, subdimensionate, dupa cum spun oamenii, nu mai puteau face fata cantitatii uriase, involburate si tulburi venite pe Vedea. Chiar in aceasta comuna se intalnesc raurile Vedea si Teleorman, debitele fiind in aceste zile mult peste cota de inundatie. Fara ca albiile de captare sa mai poata face fata, puhoiul a navalit cu viteza peste lume, venind pe vale dinspre podul catre Beiu. Oamenii au fost luati prin surprindere. S-au trezit cu un vad de o jumatate de metru, care a crescut rapid pana la peste un metru, ca le invadeaza oboarele, gradinile, casele, navalind peste ei. Sunt martori care spun ca unii au apucat sa fuga din case numai cu ce aveau pe ei, alergand ca intr-un spectacol dramatic, aproape de fictiune, cu valul in spatele lor. In urma le-a ramas toata agoniseala. Casele, facute in cea mai mare majoritate din „pamant batut”, cum se numeste in zona, de fapt acelasi saracacios si medieval chirpici, nu au putut sta mult in picioare. Cele atinse de viitura au fost compromise. Unele s-au incapatanat sa ramana prinse pe temeliile firave, chiar daca acoperisul nu mai sta de mult in pozitie orizontala. Unii pereti s-au amestecat cu pamantul din curte, o data cu tocurile de la usi, carpetele de pe pereti si cateva bucati de tigla. La capatul satului e stransa multa lume. Se lucreaza de zor la spargerea soselei care duce la Cervenia, in partea stanga, apa s-a strans in cantitati uriase, producand pagube foarte importante. Zeci de case au fost inundate de aceasta acumulare neprevazuta, soseaua fiind ca un dig. Oamenii au venit cu aceasta solutie inca de ieri, insa primarul comunei s-a cam ascuns de responsabilitate si a hotarat sa nu ia nici o decizie cu privire la afectarea drumului, ca, deh, e drum judetean si nu e de competenta lui! A tot asteptat satul sa se faca ceva, dar pana nu a venit ordin „de sus”, de la judet, nimeni nu a miscat un deget. Edilul comunei a stat si a privit cum zeci de case sunt inghitite de torent si nu a facut nimic.
Primarul, incoltit de sateni
Oamenii s-au revoltat, si atunci dom' primar a apelat la politistii din sat sa-l apere de furia sinistratilor. Ba au venit echipaje si de la Alexandria sa potoleasca multimea furioasa. Intr-un tarziu, abia ieri pe la 13.00, s-a reusit aducerea unui excavator care sa sape si sa faca o bresa in sosea pentru eliberarea lacului strans pe izlaz. Foarte tarziu, dupa ora 15.00, chiar cand am vrut sa plecam, un consilier de la Prefectura ne-a ajuns din urma cu masina, ne-a oprit si, intr-un suflet ne-a precizat: „Sa stiti ca acum vine un transport de apa si alimente! O sa le dam la circa 500 de persoane”. Nu-l intrebasem nimic oricum, dar cineva s-a simtit dator cu o explicatie vazand ca oamenii fac roata in jurul nostru si ne spun deschis pasurile, cu ochii pe furis la politistii din sat care, dupa cum spun ei, i-ar fi amenintat ca, daca mai protesteaza impotriva primarului penelist, vor avea de suferit.
Au ramas saraci lipiti
Situatia este dramatica pentru ca fantanile sunt inundate, fara a mai putea fi folosite in viitorul apropiat din cauza scurgerilor din haznalele curtilor. Cei cu casele gata sa cada s-au mutat pe la rude si prieteni. Mitran Nicu e unul dintre ei. Si-a dus ce a mai putut salva pe la prieteni: „O butelie, dom'le, aragazul, cateva perne, televizorul si frigiderul. Acu' mi-e frica sa mai intru in casa, ca parca se lasa tavanul vazand cu ochii. S-a umflat podeaua, zidurile sunt imbibate cu apa, cred ca peretii se mai tin asa, in picioare, mai mult sprijiniti de tocurile de la geam si usi. Apa a venit prea repede sa mai pot face ceva. Uite aici, langa mine, la baba Leanca, a cazut de tot. Am scos-o noi, saraca, noi, vecinii, vai de capul ei sa ramana acum, la batranete, fara acoperis deasupra capului! Uite, Niculae, Drene, Stanciulea, toti sunt la fel!”
La Branceni, Manastirea Sf. Ioan Botezatorul este asediata de ape
Branceni este imediat langa Smardioasa, catre Alexandria. Comuna are centrul complet inundat, cu apa de o jumatate de metru pe sosea si peste un metru in case. Preotii si calugarii asteapta de doua zile ca pompierii sa vina si sa scoata apa din beciurile complet inundate. Curtea manastirii este un imens lac pana la genunchi. Peste drum este scoala. Unul dintre profesori ne spune ca apa s-a infiltrat prin temelie, nivelul atingand doua palme in clase. Parchetul s-a umflat, iar sobele stau sa cada. Un echipaj de politie a blocat accesul masinilor in centrul comunei, fiind nevoie de un ocol pe la calea ferata pentru a trece catre Smardioasa. Ulitele stau sub ape, iar oamenii si-au mai scos pe la drum, pe portiuni uscate, paturi si covoare la uscat. Ai impresia ca este un bazar, dar, din pacate, nu este decat o drama in plina desfasurare. O batrana iesita dintr-o curte lacustra isi goleste cizmele de apa. Unii merg pe mijlocul soselei pe bicicleta. Garduri aplecate, ziduri daramate, obiecte plutind peste tot si multe lacrimi aici, in aceasta parte de Teleorman pustiita de potop.
Potopul a distrus peste 23.000 hectare de culturi agricole
Ca urmare a ploilor abundende cazute in ultima perioada au fost afectate 23.112 hectare de culturi agricole. Cele mai lovite judete au fost Teleormanul, unde au fost afectate de inundatii 17.875 hectare, Arges, unde au fost distruse 9.729 hectare, si Dolj, 3.097 hectare. Astfel, in judetul Teleorman, cel mai grav lovit, ploile au distrus 3.200 hectare cu grau, 2.800 hectare cu porumb, 11.700 hectare cu floarea-soarelui, 3.150 hectare cu legume etc. Deocamdata la nivelul Ministerului Agriculturii nu a fost facuta o contabilizare a pierderilor provocate. In ceea ce priveste constructiile hidrotehnice aflate in administrarea Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, ele nu au avut de suferit. Pentru evacuarea ape-lor, in prezent functioneaza 172 de statii de pompare de desecare.
Peste 3.500 de animale moarte in urma inundatiilor
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) informeaza ca inundatiile din perioada 1-4 iulie au provocat moartea a peste 3.500 de animale, din care circa 2.000 in judetul Olt, potrivit unui comunicat al institutiei. Medicii veterinari din judetele afectate de inundatii continua supravegherea sanitar-veterinara, contribuind la evacuarea animalelor din adaposturile inundate si la asigurarea necesarului de furaje si apa potabila pentru animale. De asemenea, nu au fost semnalate boli infecto-contagioase sau intoxicatii la animale si nici toxiinfectii alimentare in randul populatiei.
Un mort si mii de case inundate
Revarsarile paraielor si scurgerile de pe versanti au omorat un om in judetul Teleorman. Conform statisticilor Ministerului Mediului, judetele in care s-au mai inregistrat probleme din cauza ploilor sunt: Giurgiu, Olt, Teleorman, Tulcea si Vrancea. In aceste zone, peste 3.000 de case au fost aproape distruse de furia apelor si sute de oameni au fost evacuati. Adrian Stoica