15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăVideoVIDEO. La cinci ani de la COVID, șeful OMS afirmă că lumea...

VIDEO. La cinci ani de la COVID, șeful OMS afirmă că lumea este încă vulnerabilă la pandemii

O întrebare incomodă încă dăinuie în aer, la cinci ani după ce COVID-19 a început să facă ravagii: este lumea pregătită să facă față următoarei pandemii?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a fost centrul răspunsului global al pandemiei, a făcut eforturi pentru a determina de unde ar putea veni următoarea amenințare și pentru a se asigura că planeta este pregătită să o înfrunte, notează AFP.

Deși agenția oficialii din domeniul sănătății consideră că lumea este mai pregătită decât la COVID, aceștia avertizează că nu suntem încă suficient de pregătiți.

Viziunea OMS

Întrebat dacă lumea este mai bine pregătită pentru următoarea pandemie, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus recent: „Da și nu”.

Dacă următoarea pandemie ar sosi astăzi, lumea ar întâmpina unele dintre aceleași puncte slabe și vulnerabilități, a avertizat el.

Dar lumea a învățat și multe dintre lecțiile dureroase pe care pandemia ni le-a predat și a făcut pași semnificativi pentru a se apăra, a continuat el.

Maria Van Kerkhove, directorul OMS pentru pregătirea și prevenirea epidemiilor și pandemiilor, a afirmat că nu este vorba despre „dacă” vom înfrunta o altă pandemie, ci „când”.

Sunt multe lucruri care s-au îmbunătățit datorită pandemiei de gripă H1N1 din 2009, dar și datorită COVID. Dar cred că lumea nu este pregătită pentru un alt focar masiv de boală infecțioasă sau pandemie.

Părerile experților

Panelul Independent pentru Pregătirea și Răspunsul la Pandemie, creat de OMS, a fost direct în evaluarea sa.

„În 2025, lumea nu este pregătită să facă față unei noi amenințări pandemice”, menționând inegalitățile persistente în accesul la finanțare și la instrumentele de luptă împotriva pandemiilor, cum ar fi vaccinurile.

Specialista Marion Koopmans a spus pentru AFP că succesul și producția rapidă a vaccinurilor pe bază de mARN au fost un „catalizator” pentru următoarea pandemie.

CITEȘTE ȘI – VIDEO. Imagini de la cutremurul din Tibet. Echipele de salvare caută supraviețuitori printre dărâmături

Totuși, ea a avertizat că „ezitarea față de vaccinuri”, în condițiile unui nivel „șocant” de dezinformare, ar însemna că, dacă o altă pandemie ar veni rapid, „am avea mari probleme în utilizarea vaccinurilor din cauza acestui fenomen.”

Meg Schaeffer, epidemiolog de boli la Institutul SAS din SUA, a spus că agențiile de sănătate publică ar avea nevoie de patru până la cinci ani pentru a îmbunătăți sistemele de detectare și de partajare rapidă a informațiilor.

Nu, nu cred că suntem mai pregătiți decât eram în cazul COVID, a spus ea.

Totuși, „am încredere că noi ca societate știm ce avem de făcut… pentru a ne proteja unii pe alții”, prin distanțare socială, măști și limitarea călătoriilor și interacțiunilor personale, a adăugat ea.

Eforturi de atenuare

Au fost făcuți pași pentru a ne pregăti pentru următoarea pandemie și pentru a face față impactului acesteia.

Noul Hub OMS pentru Inteligență în Pandemie și Epidemie din Berlin lucrează la supravegherea colaborativă pentru a detecta mai bine amenințările și pentru a le atenua.

Fondul Pandemic al Băncii Mondiale a acordat 885 milioane de dolari în granturi din 2022 pentru a finanța aproape 50 de proiecte în 75 de țări.

Un hub de transfer de tehnologie mARN a fost înființat în Africa de Sud pentru a îmbunătăți producția locală de vaccinuri, în timp ce un Hub Global de Formare pentru Bio-fabricare a fost stabilit în Coreea de Sud pentru a îmbunătăți răspunsurile.

Nou buton de alarmă globală

După ce COVID a lovit, OMS a declarat pe 30 ianuarie 2020 o Urgență de Sănătate Publică de Interes Internațional (PHEIC) – cel mai înalt nivel de alarmă conform Reglementărilor Sanitare Internaționale.

Însă majoritatea țărilor nu au reacționat până când Tedros nu a descris focarul ca fiind o pandemie, pe 11 martie a acelui an.

Pentru a aborda acest lucru, reglementările de sănătate au fost modificate pentru a include un nou nivel de alarmă „de urgență pandemie”, care cere țărilor să ia măsuri „rapide” și coordonate.

Tratatul pentru pandemie

În decembrie 2021, statele au decis să înceapă redactarea unui acord privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii, pentru a ajuta la prevenirea repetării eșecurilor dezvăluite de COVID.

După numeroase runde de negocieri, cele 194 de state membre ale OMS au fost de acord în linii mari cu ceea ce ar trebui inclus, dar există mai multe puncte de blocaj.

O linie importantă se află între națiunile occidentale, care au sectoare importante ale industriei farmaceutice, și țările mai sărace, care sunt îngrijorate că ar putea fi din nou date deoparte.

Un subiect nerezolvat este propunerea de a împărtăși rapid patogenii emergenți și apoi beneficiile în lupta împotriva pandemiilor derivate din aceștia, cum ar fi vaccinurile.

Termenul limită pentru încheierea unui acord a fost amânat cu un an, până în mai 2025.

Următoarea pandemie

Experți globali lucrează intens pentru a stabili de unde ar putea veni următoarea amenințare pandemică.

Tom Peacock, virolog la Imperial College London, a spus pentru AFP că posibilitatea unei pandemii de gripă aviară H5N1 trebuie luată „foarte în serios”.

OMS a desemnat peste 200 de oameni de știință independenți să evalueze 1.652 de patogeni, majoritatea viruși. Aceștia au identificat mai mult de 30 de patogeni prioritari.

Printre aceștia se numără cei care cauzează COVID-19, Ebola și Marburg, febra Lassa, MERS, SARS și Zika.

De asemenea, pe listă se află „Boala X” – un termen folosit pentru un patogen necunoscut care ar putea cauza boală la oameni.

Planurile actuale vizează acumularea unei cunoștințe ample, a unor instrumente și măsuri de protecție care ar putea fi rapid adaptate la amenințările emergente.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Tarom, în topul celor mai prost cotate companii aeriene din lume

În plin proces de restructurare, Tarom, singura companie aeriană controlată de statul român, se află în topul celor mai slab cotate companii aeriene la...

Eliminarea facilităților fiscale lovește industria IT: salarii mai mici și riscuri de concedieri

Decizia de a elimina scutirile de impozite pentru angajații din IT de la începutul lui 2025 generează nemulțumiri în industrie. Salariile nete ale specialiștilor...

Emmanuel Macron vrea să meargă în China pentru a convinge Beijingul să intervină în oprirea războiului din Ucraina

Emmanuel Macron intenționează să călătorească în China în cursul acestui an, având ca obiectiv convingerea liderului chinez Xi Jinping să exercite presiuni asupra Rusiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă