11.9 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăEconomieBani & AfaceriNumărul firmelor cu capital străin, înființate în România, a scăzut cu 13%...

Numărul firmelor cu capital străin, înființate în România, a scăzut cu 13% în 2024

Firmele olandeze dețin cel mai mare capital social, circa 13.000 miliarde de dolari, în doar 6.210 firme

În primele 11 luni ale anului 2024, România a înregistrată o scădere semnificativă a numărului de societăți cu capital străin înființate, conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de Agerpres. Astfel, doar 5.588 de firme noi au fost înființate, marcând o reducere de 13,32% față de aceeași perioadă din 2023.

Capitalul social subscris de aceste societăți a atins aproape 17,878 milioane de dolari, o scădere dramatică de 85,52%, comparativ cu suma de 123,431 milioane de dolari, din anul precedent.

În luna noiembrie 2024, numărul firmelor cu participare străină a crescut ușor cu 8,04% față de noiembrie 2023, ajungând la 645 de firme, însă capitalul subscris s-a diminuat cu 84,84%, totalizând doar 380.200 de dolari.

Cele mai frecvente domenii de activitate pentru aceste firme au fost comerțul cu ridicata și amănuntul, reparațiile auto și moto (35,81%), activitățile profesionale, administrative, științifice și tehnice (17,83%), transportul, depozitarea și comunicațiile ( 14,73%).

La sfârșitul lunii noiembrie 2024, România găzduia 270.582 de societăți cu participare străină, cu un capital social total de peste 71,8 miliarde de dolari. Italia rămâne liderul în ceea ce privește numărul de firme înregistrate, cu 53.653 de societăți și un capital subscris de 3.627 miliarde de dolari. Cu toate acestea, firmele olandeze dețin cel mai mare capital social, însumând 13.219 miliarde de dolari, în doar 6.210 firme.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

ANAT vrea un secretar de stat cu experiență în industria turismului

Reprezentanții Asociației avertizează că numirea cuiva din afara industriei, riscă să compromită direcția strategică a turismului Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT)...

Uniunea Europeană, gata să contracareze măsurile protecționiste, inclusiv posibilele decizii ale lui Trump

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să se apere împotriva politicilor comerciale protecționiste, inclusiv în cazul unui eventual nou mandat prezidențial al lui Donald...

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...
Ultima oră
Pe aceeași temă