2.9 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăȘtiință„Vulcanul misterios” care a erupt în 1831 a fost în sfârșit identificat

„Vulcanul misterios” care a erupt în 1831 a fost în sfârșit identificat

În 1831, o erupție vulcanică extrem de puternică a avut un impact semnificativ asupra climei globale, răcind temperaturile medii anuale din emisfera nordică cu aproximativ un grad Celsius.

Deși evenimentul fusese documentat, locația vulcanului rămânea necunoscută până de curând. Cercetătorii au descoperit, însă, că erupția a avut loc la un vulcan îndepărtat din Arhipelagul Kuril, situat între Japonia și Rusia, pe Insula Simushir, la vulcanul Zavaritskii, notază CNN.

„Vulcanul misterios” care a erupt în 1831 a fost în sfârșit identificat

Erupția a fost una dintre cele mai puternice din secolul XIX și a eliberat atât de mult dioxid de sulf în stratosferă, încât a provocat o răcire globală semnificativă, fiind asociată cu sfârșitul unei perioade reci din cadrul Micii Ere Glaciare.

Până recent, cercetătorii nu aveau dovezi clare că Zavaritskii ar fi fost responsabil pentru acest fenomen, fiind luați în calcul alți vulcani, mai apropiați de ecuator, cum ar fi cel din Filipine.

CITEȘTE ȘI – Descoperire fascinantă într-o carieră de calcar din Anglia

Pentru a rezolva acest mister, cercetătorii au analizat probe de gheață din Groenlanda, studiat straturile de sulf și cenușă vulcanică depuse între 1831 și 1834, folosind tehnici de geochimie, datare radioactivă și modelare computerizată.

Astfel, au reușit să demonstreze că erupția a fost atribuită incorect unui vulcan tropical, când de fapt provenea de la Zavaritskii, un vulcan situat într-o zonă extrem de izolată.

Această descoperire subliniază cât de puțin se știe despre vulcanii aflați în zone izolate, iar cercetătorii subliniază că erupțiile acestora pot avea efecte climatice majore, dar sunt adesea ignorate din cauza lipsei de documentație istorică.

Erupțiile vulcanice sunt fenomene naturale spectaculoase și de multe ori devastatoare, care au un impact semnificativ asupra mediului înconjurător și asupra vieții oamenilor.

Acestea au loc atunci când presiunea exercitată de magma acumulată în interiorul pământului devine prea mare pentru a fi ținută sub control, forțând magma, gazele și cenușa să iasă violent la suprafață.

Erupțiile pot varia semnificativ în intensitate, de la unele de mică amploare, care doar afectează zonele din apropiere, până la erupții masive care pot schimba peisaje și clime întregi.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Record de intervenții Salvamont: 180 de persoane salvate în 24 de ore

În ultimele 24 de ore, Salvamont România a înregistrat un record de intervenții de urgență, cu 180 de persoane care au avut nevoie de...

Microsoft anunță investiții masive în AI: 80 de miliarde de dolari pentru 2025

Microsoft intenționează să aloce aproximativ 80 de miliarde de dolari în anul fiscal 2025 pentru dezvoltarea centrelor de date dedicate inteligenței artificiale, aplicațiilor bazate...

Avertismentul expertului fiscal, Gabriel Biriș: Datoria publică în creștere, posibile majorări de TVA

Biriș a explicat că datoria publică a crescut rapid, ajungând deja la peste 50% din PIB și se îndreaptă către 60% Gabriel Biriș, avocat specializat...
Ultima oră
Pe aceeași temă