-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăPoliticăTanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce ordonanța austerității a fost adoptată.

Săptămâna viitoare ar urma să fie adoptat și calendarul electoral, ceea ce înseamnă că primul tur al alegerilor ar putea fi organizat pe 23 martie.

Motivul pentru care încă se lucrează la bugetul pe 2025 este strâns legat de situația financiară a țării, susține ministrul Finanțelor. De altfel, Tanczos Barna a declarat în ultima ședință a Coaliției că are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face un buget.

Ministrul Finanțelor a spus că România nu își mai permite abateri, iar propunerile din buget trebuie respectate. În acest context, a subliniat că nu intenționează să afecteze și mai mult mediul de afaceri și că va depune toate eforturile pentru a evita o creștere a cotei de TVA sau a impozitului pe venit, dar chiar și așa nu a dat garanții că taxele nu vor crește.

Tanczos Barna, ministrul Finanțelor: „Deci, în momentul în care intrăm cu bugetul în Parlament, să prezentăm în Guvern bugetul anului 2025, vom avea toate cifrele exacte. Repet, eu voi face tot posibilul ca aceste impozite în 2025 să nu fie mărite”.

Chiar dacă inițial discuțiile pentru adoptarea calendarului electoral au fost pentru prima săptămână din acest an, potrivit unor surse politice, liderii Coaliției se vor întâlni săptămâna următoare pentru a adopta calendarul. Dacă se va întâmpla acest lucru, acestea ar putea fi organizate la începutul primăverii, mai exact – 23 martie primul tur al alegerilor prezidențiale și 6 aprilie turul 2.

Data alegerilor prezidențiale se stabilește cu minimum 75 de zile înaintea zilei votării

Potrivit legii, executivul stabilește prin hotărâre data scrutinului, cu minimum 75 de zile înaintea zilei votării. Astfel că orice întârziere a guvernului privind adoptarea calendarului electoral va împinge alegerile spre finalul primăverii sau chiar începutul verii.

Până acum, există cel puțin patru posibili candidați la alegerile reluate.

Primul care și-a anunțat intenția a fost primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care a anunțat că nu intră în cursa electorală sub umbrela unui partid politic.

Fostul șef liberal, Crin Antonescu, ar putea fi propunerea finală a coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR, iar din partea USR până în acest moment rămâne Elena Lasconi. Călin Georgescu susține în continuare că trebuie reluat turul doi, dar probabil că își va depune candidatura din nou la alegerile din primăvară.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă