Ieri-dimineata, in parcarea din fata Halelor Obor sosisera primii mestesugari cu masinile doldora de produse traditionale pentru a-si vinde roadele muncii la Targul Mosilor de Vara, deschis pana duminica seara.
Avram Onu a fost primul care si-a montat standul, si-a despachetat turta dulce si a trebuit sa faca fata primilor cumparatori. Cele mai solicitate sunt casutele comestibile, dar pretul de 100.000 de lei ii cam opreste pe bucuresteni sa le si cumpere, preferand „ciubucul” de 10.000 de lei sau o turta dulce clasica cu un pret apropiat. In capatul celalalt, nora acestuia, „coana preoteasa”, a adus inimioare cu „Te iubesc”, flori, pesti tot din turta dulce traditionala a acestei familii venite din Arges. Mesterul Onu spune ca face comert cu acest produs din 1953, dupa ce a abandonat slujba de achizitor la cooperatie. Acum are 75 de ani, are un baiat si un nepot preoti, dar familiile acestora nu au renuntat la traditia mostenita.
Fiecare stand are inscris numele mesterului si in apropierea celui cu care am vorbit zarim o coroana in spatele unei masute. Un barbat cu plete si mustata ne spune ca ii reprezinta pe tiganii argintari, iar coroana „am facut-o pentru mine, ca protest la cei care-si spun regi sau imparati ai romilor. Vin de la Reghin, unde a fost un Targ al mestesugarilor, cu bratari din linguri de alpaca, pe care le-am prezentat si in emisiunea Mihaelei Radulescu”, ne spune cu mandrie Mircea Craciun. O asemenea bratara o vinde cu 700.000-1.000.000 lei vechi, dar mai are si bratari din cupru, batute cu ciocanul, mai ieftine – 150.000-200.000 lei.
Din Corund au venit mai multi ceramisti, dar Gyorfi Domokos spera „sa dea lovitura”. Gospodinele s-au strans deja si-l intreaba de oalele pentru sarmale. Inspirat, mesterul le vinde cu prospect. Ca sa nu se crape, oala trebuie unsa cu untura de porc, apoi umpluta cu apa calduta si se lasa o zi, dupa care se foloseste.
Programul Targului Mosilor de Vara
Directoarea Pietei Obor, Laura Albani, ne-a spus ca principalul initiator al Targului este Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, care va asigura sonorizarea pe timpul desfasurarii evenimentului si a concertelor folclorice, precum si coordonarea mestesugarilor prezenti. „Noi ne ocupam de organizare. Miercuri vom monta mesele pentru mici si bere, iar joi, in jurul pranzului va avea loc deschiderea oficiala”, precizeaza doamna Albani. Aceasta a mentionat ca programul artistic va avea loc timp de doua ore spre sfarsitul saptamanii, in rest fiind asigurat un fond muzical specific, fara manele.
Vineri, 9 iunie, vor evolua solistii Ansamblului folcloric „Liviu Vasilica” si grupul barbatesc „Teleormanul”, iar pe 10 iunie taraful lui Dumitru Zamfira si solistii Mioara Velicu, Alexandru Jidveianu, Steliana Sima, Ionut Sidau si opt perechi de dansatori.
Directoarea Albani a mentionat ca in aceasta saptamana aprovizionarea pietei se va face doar intre orele 7-9 si 19-20, din cauza blocarii parcarii principale.