0.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrea putini specialisti pentru provocarile majore ale lui "2007"

Prea putini specialisti pentru provocarile majore ale lui „2007”

Numarul functionarilor publici din administratie este insuficient, dar pe langa aceasta realitate, asa putini cum sunt ei, nici nu sunt toti suficient de bine pregatiti.

Asta o simtim pe propria piele, constatand cat de mult timp ne pierdem in fata ghiseelor si a birourilor, fie din cauza lipsei lor de profesionalism, fie din cauza dotarii precare cu instrumente moderne de lucru sau chiar din cauza arogantei lor proverbiale.
Slab pregatiti, multi fara carte, de unde decurge si imposibilitatea lor de a fi la curent cu informatii de mare interes pentru comunitatile locale. Administratia publica trebuie neaparat modernizata, iar la aceasta vor contribui functionarii integrarii, prin mana carora vor trece toate proiectele care vor duce la mult asteptatele schimbari radicale din administratia publica. Conform unui recensamant din 2003, numarul functionarilor publici se ridica doar la 120.000. Dintre acestia, 70 la suta nu aveau studii superioare, iar 30 la suta aveau doar studii elementare!

Guvernul a sporit numarul

Guvernul a modificat legislatia, prin ordonanta de urgenta, pentru a putea reduce cu pana la 15 la suta ponderea functiilor publice de conducere si a functiilor care corespund categoriei inaltilor functionari publici, iar pentru profesionalizarea personalului si ocuparea posturilor necesare integrarii a propus modificarea procedurii de desfasurare a concursurilor pentru accederea in functiile publice. Acest procedeu
i-a permis ca in plin proces de inghetare a angajarilor in sistemul bugetar, asa cum solicitase FMI, sa se poata racorda la cerintele europene in privinta numarului de functionari ai integrarii.
Rolul acestor masuri a fost de a creste capacitatea administratiei publice implicate in integrare si absorbtia fondurilor structurale. Astfel, numarul total de posturi create pentru a fi ocupate de functionari specializati pe integrare a fost sporit cu 8.564, din care numai pentru agricultura au fost prevazute 5.216. Din acestea, 806 posturi au fost prevazute special pentru Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, adica exact pentru domeniul care ne creeaza acum probleme serioase. Si pentru tehnologia informatiei s-au alocat 500 de posturi, tocmai pentru necesitatea informatizarii intregului sistem legat de inregistrarea si urmarirea contractelor pentru autostrazi, pentru dezvoltare rurala, pentru inregistrarea terenurilor agricole, a fermelor, a animalelor, a urmarii platilor etc. Cele peste 8.000 de posturi ar avea menirea sa demareze crearea intregii retele de functionari de integrare necesare. Guvernul a explicat Parlamentului ca, in ciuda faptului ca angajarile in sistemul bugetar au fost blocate, cresterea numarului de functionari ai integrarii nu va majora cheltuielile de personal, pentru ca a luat masura suspendarii ocuparii prin concurs a posturilor vacante la 31 ianuarie 2006.

Parlamentul s-a opus!

Lasand la o parte faptul ca suntem in intarziere cu modernizarea administratiei publice, aceasta ordonanta de urgenta, datata ianuarie 2006, „privind unele masuri pentru intarirea capacitatii administrative a Romaniei pentru integrarea in Uniunea Europeana”, nu a fost adoptata de Parlamentul Romaniei la data de 4 aprilie! Ea nu a reusit sa obtina numarul de voturi pentru a fi admisa de Camera Deputatilor, care a fost camera decizionala.
Printr-o chichita legislativa, ordonanta este totusi in vigoare, ea nefiind respinsa, dar au fost suspendate dezbaterile asupra ei pana la toamna. Surprinzator, desi PRM a fost cel care a comentat de la microfonul plenului, in final a votat pentru adoptarea ordonantei, in timp ce PSD a tacut malc, iar la final a dat, in corpore, vot de abtinere. Este drept ca nici deputatii Puterii nu s-au inghesuit sa asigure cvorumul!

Corpul consilierilor
de integrare

In anul 2003, a fost creat Corpul consilierilor europeni, pentru imbunatatirea nivelului administratiei centrale, ei fiind destinati sa lucreze pe langa cabinetul fiecarui minister, sub forma unor colective de consilieri, formate din absolventi de universitati de prestigiu, din tara sau strainatate, cu diplome si specializari in domeniile care fac obiectul pregatirii si integrarii Romaniei in UE. Salariile de baza ale consilierilor au fost marite cu pana la 50 la suta, comparativ cu al celorlalti functionari publici, iar repartizarea lor in posturi a revenit Ministerului Integrarii Europene. Numarul acestora a fost previzionat a se ridica la cateva sute bune ca sa asigure si legatura intre administratia de la Bucuresti si cea de la Comisia Europeana. Majoritatea consilierilor europeni, din pacate, au plecat deja sau vor pleca pe posturi de functionari publici vorbitori de limba romana in sistemul de lucru al Comisiei Europene, nivelul de salarizare fiind mult mai atractiv, comparativ cu cel oferit de piata muncii din tara.

Cele mai citite

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...
Ultima oră
Pe aceeași temă