Investitorii majori în fondurile private de acțiuni se confruntă cu probleme grave în China, neputând să-și lichideze participațiile sau să listeze companiile din portofoliu, notează Financial Times.
Situația este cauzată de reglementări mai stricte privind listările și de încetinirea economică a Chinei, care limitează accesul la capital pentru jucătorii străini.
„Există un sentiment din ce în ce mai răspândit în rândul investitorilor că este posibil ca ţara să nu mai fie la fel de atractivă din punct de vedere al investiţiilor cum se credea odată”, a declarat Brock Silvers, director executiv al Kaiyuan Capital din Hong Kong.
Zero ieșiri pentru investitorii majori în 2024
Conform datelor Dealogic, niciunul dintre cei zece cei mai mari investitori în private equity din China nu a reușit să vândă sau să listeze companii în 2024.
Este pentru prima dată în ultimii zece ani când ieșirile de capital din sectorul privat s-au blocat complet.
Problemele actuale sunt rezultatul restricțiilor impuse în 2021 de Beijing asupra capacității companiilor chineze de a se lista, dar și al încetinirii ritmului economic.
Impact asupra investițiilor globale
Investitorii din sectorul private equity, care se bazează pe vânzarea sau listarea companiilor în termen de trei până la cinci ani pentru a genera randamente, se confruntă cu un blocaj major. Randamentele sunt vitale pentru fondurile de pensii, companiile de asigurări și alte entități financiare implicate.
În ultimele două decenii, numeroase fonduri private și-au extins prezența în China, atrase de creșterea economică rapidă. Fondurile globale de pensii au investit miliarde în această economie, sperând să profite de boom-ul economic.
Totuși, datele arată o situație critică: cele 10 firme de top au investit 137 de miliarde de dolari în ultimii zece ani, dar au reușit să recupereze doar 38 de miliarde.
De la începutul anului 2022, sumele investite de fondurile globale de private equity în China au scăzut la doar 5 miliarde de dolari, un declin semnificativ față de anii anteriori.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.