5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalInvestitorii în fondurile private, blocați în China: Regulile stricte și economia încetinită...

Investitorii în fondurile private, blocați în China: Regulile stricte și economia încetinită opresc ieșirile

Investitorii majori în fondurile private de acțiuni se confruntă cu probleme grave în China, neputând să-și lichideze participațiile sau să listeze companiile din portofoliu, notează Financial Times.

Situația este cauzată de reglementări mai stricte privind listările și de încetinirea economică a Chinei, care limitează accesul la capital pentru jucătorii străini.

„Există un sentiment din ce în ce mai răspândit în rândul investitorilor că este posibil ca ţara să nu mai fie la fel de atractivă din punct de vedere al investiţiilor cum se credea odată”, a declarat Brock Silvers, director executiv al Kaiyuan Capital din Hong Kong.

Zero ieșiri pentru investitorii majori în 2024

Conform datelor Dealogic, niciunul dintre cei zece cei mai mari investitori în private equity din China nu a reușit să vândă sau să listeze companii în 2024.

Este pentru prima dată în ultimii zece ani când ieșirile de capital din sectorul privat s-au blocat complet.

Problemele actuale sunt rezultatul restricțiilor impuse în 2021 de Beijing asupra capacității companiilor chineze de a se lista, dar și al încetinirii ritmului economic.

Impact asupra investițiilor globale

Investitorii din sectorul private equity, care se bazează pe vânzarea sau listarea companiilor în termen de trei până la cinci ani pentru a genera randamente, se confruntă cu un blocaj major. Randamentele sunt vitale pentru fondurile de pensii, companiile de asigurări și alte entități financiare implicate.

În ultimele două decenii, numeroase fonduri private și-au extins prezența în China, atrase de creșterea economică rapidă. Fondurile globale de pensii au investit miliarde în această economie, sperând să profite de boom-ul economic.

Totuși, datele arată o situație critică: cele 10 firme de top au investit 137 de miliarde de dolari în ultimii zece ani, dar au reușit să recupereze doar 38 de miliarde.

De la începutul anului 2022, sumele investite de fondurile globale de private equity în China au scăzut la doar 5 miliarde de dolari, un declin semnificativ față de anii anteriori.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Țările care nu sărbătoresc Crăciunul și tradiții inedite din toată lumea

Crăciunul, celebrat pe 25 decembrie, este una dintre cele mai populare sărbători creștine la nivel global, marcând nașterea lui Iisus Hristos. Evenimentul nu este...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...
Ultima oră
Pe aceeași temă