Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au trimis în judecată un inspector tehnic atestat RAR din Bârlad, acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și de săvârșirea mai multor infracțiuni în formă continuată, printre care luare de mită, trafic de influență, fals intelectual și instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Acesta ar fi creat, împreună cu alți inspectori și persoane terțe, o rețea care facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție.
Potrivit DNA, activitatea infracțională a început în 2020, inspectorul Ionuț Verman fiind coordonatorul rețelei. Acesta ar fi stabilit tarifele percepute, între 250 de lei și 300 de euro și ar fi împărțit sumele între membrii grupului, inclusiv doi inspectori din cadrul Registrului Auto Român (RAR) Vaslui. În mod regulat, aceștia ar fi primit bani pentru a proteja rețeaua, evitând sancționarea neregulilor și avertizând cu privire la controalele oficiale, scrie Agerpres.
Inspectorii din cadrul stațiilor ITP implicate, atât din Bârlad, cât și din alte județe, precum Bacău și Vaslui, ar fi falsificat documente oficiale pentru a atesta inspecții tehnice neefectuate, inclusiv pentru vehicule de mare tonaj.
În total, 26 de persoane sunt implicate în acest dosar, dintre care șapte fără calitate specială au fost trimise în judecată alături de Ionuț Verman. Anterior, 19 inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au fost condamnați la pedepse cu suspendare, variind între un an și patru luni și trei ani, în funcție de gravitatea faptelor. Printre cei condamnați se numără inspectori tehnici și personal din cadrul RAR. Aceștia au primit interdicții de a desfășura activități profesionale în domeniul auto pentru perioade cuprinse între doi și trei ani. De asemenea, Tribunalul Vaslui a menținut măsurile asiguratorii asupra bunurilor inculpaților pentru recuperarea prejudiciilor.
Dosarul scoate la lumină un mecanism corupt prin care siguranța rutieră a fost pusă în pericol, în schimbul unor câștiguri ilicite. Potrivit DNA, cercetările continuă pentru a identifica și alte persoane sau rețele similare implicate în activități ilegale în domeniul inspecțiilor tehnice auto.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube