Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical
O analiză publicată de EY România arată că, în perioada 2019-2023, România a aprobat ajutoare de stat în valoare de 1,3 miliarde de euro, dintre care peste 62% au fost direcționate către investitori străini. Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical.
Bugetele alocate prin cinci programe distincte, însumând 2,2 miliarde de euro, au permis finanțarea proiectelor de investiții pentru construirea de fabrici noi, extinderea capacităților existente și modernizare, se mai arată în analiza, preluată de startupcafe.ro.
Până la sfârșitul anului 2023, peste 168 de proiecte, în valoare totală de 3,5 miliarde de euro, au fost finanțate, generând peste 24.000 de locuri de muncă. Zonele cheie de investiție au fost Prahova, Sibiu și Argeș.
Industria auto a atras finanțări de peste 300 milioane de euro, generând peste 4.800 de locuri de muncă, consolidând poziția României în Europa. Sectorul tehnologic a primit 25% din fonduri în 2023, reflectând tendința de digitalizare și automatizare.
Guvernul a anunțat scheme suplimentare pentru a stimula digitalizarea, energia verde și decarbonizarea. Printre acestea:
- Schema pentru investiții strategice: Buget de 1 miliard euro, 2025-2030.
- Schema pentru decarbonizare: Buget de 1 miliard euro, 2025-2030.
- Schema pentru resurse minerale metalice: Buget de 250 milioane euro, 2024-2025.
- Schema pentru industrii ușoare: Buget de 740 milioane euro pe cinci ani.
Investitorii din Germania, Italia și Olanda au dominat cererile aprobate, dar interesul local crește semnificativ. În următorii ani, se estimează că România va disponibiliza peste 5 miliarde de euro pentru sprijinirea proiectelor de investiții, încurajând atât investitorii locali, cât și pe cei internaționali.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube