Rolul medicului, mai ales al celui chirurg, este acela de a salva viata pacientilor care i se adreseaza. Astfel, acesta trebuie sa aplice in practica tot ceea ce a invatat de-a lungul anilor intregi de studiu. Nu putine au fost cazurile in care medicii au fost impiedicati sa-si faca datoria chiar de propriii pacienti. Este vorba despre persoanele care fac parte din diverse secte si a caror religie nu permite acceptarea transfuziilor sanguine sau a transplantului de organe. Pentru acestia, sangele simbolizeaza viata, iar a primi sange de la o alta persoana inseamna a-i lua viata si o data cu ea a-i prelua toate pacatele. Conform declaratiilor directorului Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Catalin Grasa, problema cea mai grava este ca medicii sunt obligati sa respecte optiunea religioasa a fiecarui pacient, precum si alegerea de a fi sau nu salvat de la moarte. Este cumplit sa stii ca poti salva viata unei persoane insa nu trebuie sa te amesteci pentru ca aceasta este dorinta ei. Este cumplit sa vezi cum se stinge incet-incet, stiind ca exista solutii pentru a o salva. De cele mai multe ori medicii incearca sa gaseasca intelegere la pastorul sectei respective, insa convingerile sunt atat de puternice incat nu se poate face nimic.
Viata si pacatele donatorilor
Cele mai frecvente motive care duc la refuzul acceptarii transfuziilor de sange si al transplantului sunt legate de simbolistica. „Exista secte care refuza transfuziile. Uneori acestea refuza chiar si interventiile chirurgicale, ma refer aici la transplanturi, considerand ca acest schimb de produse biologice de la o persoana la alta este nefiresc”, a declarat directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Catalin Grasa. Sangele inseamna viata, iar a accepta acest produs de la o alta persoana simbolizeaza preluarea vietii si a pacatelor acesteia. „Trebuie sa respectam libertatea si optiunea de credinta a fiecarei persoane”, a mai precizat directorul Catalin Grasa. Psihologii spun ca persoanele care cred cu tarie intr-o anumita divinitate sunt mult mai optimiste si au puterea de a accepta cu o oarecare usurinta boala, desfasurarea nefavorabila a unor evenimente si se simt protejate de forta in care cred. Ca fapte negative, spun psihologii, se incadreaza fatalismul, in sensul ca unii pacienti care sunt adeptii unor secte intarzie sa se prezinte la medic. Ei afirma ca destinul lor este determinat de entitatea superioara care ii protejeaza.
Nu vor sa faca transfuzii
Medicii chirurgi constanteni s-au confruntat cu peste sapte cazuri de pacienti internati care refuzau transfuziile sanguine, invocand motive religioase. La fiecare situatie in care se impunea transfuzia sanguina, acestia ii rugau pe medici sa faca tot posibilul pentru a gasi o alta cale pentru a le salva viata. Directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Catalin Grasa, a declarat ca cel mai grav incident de acest fel s-a petrecut la Sectia Chirurgie. A fost vorba despre un pacient, adept al Martorilor lui Iehova, care se prezentase la spital cu o hemoragie digestiva ca urmare a unui cancer de colon. „In acest caz se impunea transfuzia sanguina. Atat el, cat si rudele sale au refuzat categoric aceasta metoda, rugand medicii sa faca orice pentru a gasi o alternativa. Am gasit alternativa, insa nu intotdeauna se pot aplica alte variante de tratament”, a explicat medicul Catalin Grasa. El a mai adaugat ca, in urma tratamentelor efectuate ca alternative la transplanturi sau transfuzii sanguine poate exista nesansa ca prognosticul evolutiv al starii pacientului sa fie nefast. „Uneori viata pacientului este pusa sub semnul intrebarii din cauza acestui cult care interzice aceste forme de tratament”, a mai afirmat directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.