Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este „foarte aproape” de a atinge ținta de inflație pe termen mediu, de 2%.
„Suntem foarte aproape de momentul în care putem declara că am coborât, în mod sustenabil, inflația la obiectivul nostru pe termen mediu de 2%. Spun asta cu unele rezerve, pentru că eu cred în continuare că ar trebui să fim atenți la servicii”, a afirmat Lagarde într-un interviu pentru Financial Times.
Deși inflația generală este la 2,2%, inflația în sectorul serviciilor rămâne ridicată, la 3,9%, semnalând probleme persistente.
În acest context, Lagarde a îndemnat decidenții din zona euro să monitorizeze atent evoluția salariilor și profiturilor companiilor, factori esențiali pentru o stabilizare sustenabilă a inflației.
Opinii despre politica comercială transatlantică
Referindu-se la schimburile comerciale transatlantice, Lagarde și-a exprimat opoziția față de represalii în contextul amenințărilor de majorare a tarifelor din partea fostului președinte al SUA, Donald Trump.
„Represaliile sunt o abordare neinspirată, pentru că restricțiile comerciale și această modalitate conflictuală de abordare a problemelor comerciale sunt un element negativ pentru economia mondială, ca întreg”, a subliniat Lagarde.
Reducerile semnificative ale dobânzilor nu sunt necesare
Gabriel Makhlouf, guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei și membru al consiliului guvernatorilor BCE, a atras atenția asupra inflației serviciilor, considerând-o un factor îngrijorător. Totuși, Makhlouf a exclus necesitatea unor reduceri drastice ale dobânzilor.
„Nu văd, pentru moment, de ce ar fi nevoie de reduceri semnificative”, a spus el, în contextul solicitărilor pentru reducerea dobânzilor cu 50 de puncte de bază.
Economiștii se așteaptă ca BCE să implementeze alte patru reduceri ale dobânzilor în 2025, adăugându-se celor din 2024, astfel încât dobânda de referință să ajungă la 2% la jumătatea anului 2025, de la 3% în prezent.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.