Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena politică.
Fost olimpic la istorie, Crin Antonescu a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1985 și și-a început activitatea didactică în județul Vaslui.
După Revoluție, a devenit profesor la Tulcea și s-a implicat activ în viața politică, înscriindu-se în Partidul Național Liberal (PNL).
Cariera politică și ascensiunea în PNL
În 1992, Antonescu a devenit deputat PNL, funcție pe care a deținut-o în mai multe mandate. A fost ministru al tineretului și sportului între 1997-2000 și lider al grupului PNL din Camera Deputaților în 2005.
În 2009, a fost ales președinte al partidului și candidat la alegerile prezidențiale, consolidându-și poziția ca lider de marcă al liberalilor.
Președinția interimară și implicarea în suspendarea lui Băsescu
În 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României între 10 iulie și 31 august, după suspendarea președintelui Traian Băsescu.
Aceasta a fost a doua suspendare a lui Băsescu, precedată de o alta în 2007.
Referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea acestuia a adus o participare de 46,24% dintre cetățenii cu drept de vot, însă rezultatul nu a fost validat de Curtea Constituțională.
Sfârșitul mandatului și retragerea din prim-plan
Crin Antonescu a condus PNL până în 2014, când a fost înlocuit de Klaus Iohannis, care ulterior a devenit președintele României.
Deși s-a retras din prim-planul politic, Antonescu rămâne o figură simbolică pentru liberalismul românesc și pentru perioada marcată de lupta împotriva regimului Băsescu.
Susținerea lui Crin Antonescu pentru președinția României readuce în prim-plan un politician cu o carieră vastă, marcată de decizii importante și momente controversate, care și-a lăsat amprenta asupra istoriei recente a României.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.