Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente
Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cerând clarificări cu privire la emiterea de acte adiționale pentru contractele de furnizare a serviciilor medicale în asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025.
Colegiul Medicilor susține că actuala solicitare a CNAS de semnare a actelor adiționale „excede limitele negocierii” stabilite în întâlnirea din 13 noiembrie 2024. Conform acestei înțelegeri, actele adiționale ar fi trebuit să păstreze valorile de puncte din trimestrul IV al anului 2024 și să fie valabile doar pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie 2025.
„Această solicitare vine din partea Colegiului, în calitate de partener în negocierea Contractului-Cadru și a Normelor de aplicare”, a precizat Colegiul Medicilor într-o postare pe Facebook. Președintele CMR, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, a trimis o notificare oficială către președinta CNAS, dr. Valeria Herdea, cerând explicații pentru neprimirea Notei de Fundamentare realizate de CNAS, privind bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate. Această notă ar trebui să arate cum au fost incluse solicitările CMR, în bugetul transmis Ministerului de Finanțe pentru anul 2025.
„Practic, conducerea CMR vrea să vadă în scris că solicitările CMR au fost luate în calcul și puse de CNAS în respectiva Notă de Fundamentare, răspuns care nu este primit de aproape o lună”, acuză CMR. Cu o zi înainte, Patronatul Medicilor Specialiști cu Practică Independentă a acuzat CNAS că solicită furnizorilor să semneze „în alb” acte adiționale, fără specificarea valorii punctului pe serviciu medical pentru trimestrele II-IV din 2025.
Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente. De asemenea, aceștia solicită un cadru legislativ care să garanteze predictibilitatea și sustenabilitatea serviciilor medicale independente.
Tensiunile între Colegiul Medicilor, CNAS și furnizorii de servicii medicale ridică semne de întrebare privind viitoarele măsuri care vor influența accesul pacienților la servicii de sănătate de calitate.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube