Prefectul Sibiului, Ion Ariton, a solicitat consilierilor locali sibieni sa anuleze doua dintre hotararile de consiliu luate in ultima perioada, dupa ce, in fiecare dintre cele doua situatii, juristii din departamentul de control al legalitatii deciziilor al Prefecturii Sibiu au sesizat nerespectarea legislatiei in vigoare. Alesii sibienilor au acceptat avertizarile Prefecturii intr-unul din cazuri, dar au considerat ca atunci cand vine vorba despre plata unor indemnizatii banesti speciale catre angajatii Primariei si Consiliului local, din bugetul lo-cal, Prefectura nu are nici un cuvant de spus.
Prima „neconformitate” cu legislatia actuala constatata de juristii Prefecturii a fost aceea in care consilierii si-au dat acordul pentru vanzarea prin licitatie publica a doua spatii comerciale situate pe Bd. Nicolae Balcescu, in plin centrul Sibiului, chiar daca acestea nu apartineau municipiului Sibiu, ci statului roman. Consilierii sibieni au votat pentru vanzare fara sa se mai informeze in privinta acestui proiect de hotarare, dar imediat Prefectura s-a autosesizat si a inaintat CL Sibiu o adresa prin care cere revocarea deciziei. „Ca urmare a efectuarii unui control, s-a constatat ca Hotararea de Consiliu Local nr. 130/31.03.2005 privind vanzarea prin licitatie publica a imobilului situat pe N. Balcescu la nr. 6, cu destinatia agentie de voiaj, este nelegala. Potrivit referatului Serviciului Patrimoniu, imobilul se afla in proprietatea privata a statului roman si, in consecinta, consiliul nu are posibilitatea legala de a aproba vanzarea imobilului. In aceeasi situatie se afla si imobilul situat la nr. 10 pe N. Balcescu si din aceste considerente solicit revocarea acestor hotarari”, arata prefectul Ion Ariton intr-o adresa trimisa Consiliului local. Consilierii sibieni au revocat rapid cele doua decizii locale, dar s-au aratat mult mai intransigenti atunci cand Prefectura a atacat unele probleme legate de aprobarea contractului colectiv de munca al personalului incadrat in aparatul propriu al Consiliului local si pentru personalul unor servicii publice cu subordonare locala.
Acestora urmeaza sa li se acorde, lunar, cate 5,5 milioane de lei in plus la salariul de baza, suma ce reprezinta „unele drepturi pentru mentinerea sanatatii si pentru securitatea muncii” plus, o data pe an, o indemnizatie complementara echi-valenta cu salariul de baza al lunii anterioare plecarii in concediul de odihna. Prefectul a intervenit si a cerut revocarea hotararii CL Sibiu, pe motiv ca „o considera nelegala”, pentru ca nu exista un „suport legal” pentru acordarea unor asemenea suplimentari la veniturile salariale. „Legislatia in vigoare nu reglementeaza posibilitatea acordarii unor drepturi lunare speciale in sensul prevazut de art. 24 din anexa 1 la Hotararea 164/28.04.2005. Aprobarea acordarii unor astfel de drepturi este lipsita de suport legal, cu atat mai mult cu cat este vorba despre bani publici suportati din bugetul local”, se arata in solicitarea pentru revocarea deciziei trimise Consiliului local. Cu riscul de a ajunge in instanta de contencios administrativ, consilierii municipali sibieni au preferat sa ignore avertismentele Prefecturii si sa accepte prevederile contractului colectiv de munca pentru angajatii proprii si plata acestor „drepturi speciale”, asa cum au fost ele prezentate.