7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăNoi obligații pentru casele de schimb valutar și furnizorii de servicii digitale

Noi obligații pentru casele de schimb valutar și furnizorii de servicii digitale

Guvernul a adoptat un proiect de lege ce introduce măsuri stricte pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului.

Casele de schimb valutar vor fi obligate să implementeze măsuri de cunoaștere a clientelei pentru tranzacții de cel puțin 2.000 de euro, în timp ce furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și fiduciare, precum și cei de portofele digitale, vor aplica aceleași măsuri pentru tranzacții de peste 1.000 de euro.

Proiectul va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

În prezent, entitățile precum casele valutare, furnizorii de servicii de schimb valutar, agențiile imobiliare și cazinourile sunt obligate să raporteze tranzacțiile în numerar ce depășesc 10.000 de euro către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Prin noile modificări, aceste entități trebuie să raporteze tranzacțiile suspecte dacă:

  • Bunurile provin din activități ilegale sau sunt legate de finanțarea terorismului.
  • Informațiile disponibile pot contribui la impunerea legislației împotriva spălării banilor.

Reguli extinse pentru agenții imobiliari și cazinouri

Legislația prevede și noi obligații pentru agențiile imobiliare și cazinouri:

  • Agenții imobiliari vor aplica măsuri de cunoaștere a clientelei atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători.
  • Cazinourile vor identifica toate tranzacțiile clienților și le vor corela cu profilul acestora stabilit anterior.

Măsurile de cunoaștere a clientelei impun:

  1. Identificarea clientului pe baza documentelor sigure, inclusiv utilizarea identificării electronice, unde este disponibilă.
  2. Verificarea beneficiarului real al tranzacției și înțelegerea structurii de proprietate.
  3. Monitorizarea continuă a relației de afaceri pentru a asigura conformitatea tranzacțiilor cu profilul de risc al clientului.
  4. Refuzul deschiderii contului sau inițierii unei relații de afaceri dacă măsurile nu pot fi aplicate, împreună cu raportarea suspiciunilor către autorități.

Inițiativa vine în contextul eforturilor internaționale de combatere a spălării banilor și de întărire a securității financiare.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

ANPC vine cu recomandări pentru cumpărături online în siguranţă

Pentru a evita problemele frecvente asociate cumpărăturilor online, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Centrul European...

Rusia își exprimă deschiderea pentru cooperarea cu administrația Trump

Adjunctul ministrului de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova este pregătită să colaboreze cu administrația lui Donald Trump, după ce acesta...

Georgia: Mii de manifestanți pro-UE au ieșit din nou în stradă

Mii de manifestanţi pro-UE s-au adunat din nou marţi seara în Georgia, în speranţa de a câştiga "războiul nervilor" cu guvernul, acuzat că a...
Ultima oră
Pe aceeași temă