Generalul locotenent Igor Kirillov, șeful forțelor de contracarare a amenințărilor nucleare, chimice și biologice din Rusia, a fost ucis într-un atac calificat drept „act terorist” de către Comitetul de Investigații al Rusiei.
Igor Kirillov a fost asasinat
Incidentul s-a produs marți dimineață, când un dispozitiv exploziv, ascuns într-o trotinetă electrică și acționat de la distanță, a detonat în apropierea unei clădiri rezidențiale.
Explozia, echivalentă cu 300 de grame de TNT, a dus la moartea lui Igor Kirillov și a asistentului său. Potrivit presei de stat ruse, atacul a fost bine planificat și executat.
Oficialii ruși au reacționat prompt, acuzând Occidentul, în special țările anglo-saxone, că se află în spatele asasinatului. Svetlana Petrenko, purtătoarea de cuvânt a Comitetului de Investigații, a anunțat că ancheta tratează cazul ca fiind „act terorist, crimă și trafic ilegal de arme și muniție”. În același timp, Andrei Kartapolov, președintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, a promis că cei responsabili vor fi găsiți și pedepsiți, indiferent unde s-ar afla, notează BBC.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că Igor Kirillov a petrecut mulți ani dezvăluind „crimele anglo-saxonilor”, făcând referire la acuzațiile Moscovei privind activitățile biologice și chimice ale Occidentului.
Într-o poziție similară, deputatul rus Andrei Guruliov a cerut un „răspuns dur” și a sugerat lovituri împotriva oficialilor occidentali. Acesta l-a prezentat pe Kirillov drept un adversar activ al SUA și al aliaților săi, susținând că generalul monitorizase presupusele biolaboratoare și răspândirea armelor biologice de către Occident.
Ucraina a reacționat diferit la eveniment. Surse din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au declarat pentru BBC că Igor Kirillov era considerat o „țintă legitimă”, iar presa ucraineană a sugerat că asasinatul a fost rezultatul unei operațiuni coordonate de SBU.
De asemenea, luni, Kirillov fusese acuzat la Kiev că ar fi supervizat utilizarea armelor chimice în timpul războiului din Ucraina.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!