14.2 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăSocialAdministratieDeținuții, soluție neașteptată pentru criza forței de muncă

Deținuții, soluție neașteptată pentru criza forței de muncă

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, în primele nouă luni ale anului 2024, aproape 2.000 de deținuți au fost angajați de companii private

În contextul deficitului acut de forță de muncă, firmele românești sunt nevoite să caute soluții inovatoare pentru a-și acoperi necesarul de angajați. „Importul” de muncitori din țările asiatice, precum Nepal sau Sri Lanka, s-a dovedit o alternativă populară.

Recent însă, firmele autohtone au găsit un alt segment disponibil: deținuții din penitenciarele românești. Această colaborare, legală și reglementată strict, oferă un dublu beneficiu: companiile obțin muncitori pentru activități fizice și repetitive, iar persoanele private de libertate capătă oportunități de reintegrare socială.

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), în primele nouă luni ale anului 2024, aproape 2.000 de deținuți au fost angajați de companii private, în timp ce alți 4.300 au muncit în interesul penitenciarelor. Activitățile desfășurate sunt variate, de la producție industrială, colectare deșeuri, construcții, până la industria alimentară. Printre companiile care apelează frecvent la această categorie de muncitori se numără Leoni Wiring Systems SRL și RD Romania SRL, care au angajat, împreună, aproape 400 de deținuți în 2024, scrie termene.ro.

Deținuții sunt angajați, de regulă, cu salariul minim pe economie, iar venitul rezultat este împărțit, conform Legii nr. 254/2013, în proporție de 40% pentru deținut și 60% pentru penitenciar. Astfel, penitenciarele pot susține o parte din cheltuielile operaționale, în timp ce deținuții beneficiază de fonduri necesare pentru reintegrarea post-detenție.

Pentru firme, avantajele sunt evidente. Un specialist în resurse umane din zona Ardealului susține că „deținuții sunt muncitori de calitate, în special pentru activitățile fizice, iar costurile implicate sunt reduse. Programe de acest gen ar trebui extinse, mai ales în contextul crizei economice și al penuriei de forță de muncă.”

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

ONU: Siria are nevoie de un „flux masiv de ajutoare”

Şeful Biroului pentru Afaceri Umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), Tom Fletcher, a afirmat luni că Siria are nevoie de un "flux masiv de ajutoare",...

Casa Albă: Dronele misterioase ce zboară în SUA „funcţionează legal şi într-o manieră autorizată”

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a asigurat luni, referitor la dronele şi aparatele zburătoare observate în nord-estul Statelor Unite, că "toate funcţionează...

Israelul amenințat de o rachetă lansată din Yemen

Armata israeliană a anunţat luni că în centrul ţării au sunat sirene de avertizare după lansarea unei rachete din Yemen, care a fost interceptată...
Ultima oră
Pe aceeași temă