2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSocialMagie în farfurie, factură în portofel: cât costă să cumperi Crăciunul la...

Magie în farfurie, factură în portofel: cât costă să cumperi Crăciunul la cutie

Mai puțin de 10 zile rămase până la Crăciun, iar cumpărăturile fierb în oala magazinelor. Pentru unii, bucătăria devine centrul universului, unde mirosurile de cozonac și sarmale îi aduc pe cei dragi în jurul mesei. Pentru alții, lipsa timpului îi împinge să externalizeze magia culinară, comandând meniuri complete din restaurant, cu prețuri care variază între 400 și 600 de lei. O masă completă însă, de Sărbători, depășește 1000 de lei.

Pe lista de preparate comandate, sarmalele rămân reginele indiscutabile ale meniului. Cu foi de varză atent învelite și umplutură din carne de porc sau curcan, ele sunt „must-have-ul” oricărei mese festive. În tandem, vin fripturile, coaste afumate, ceafă fragedă la cuptor și ciolan cu varză, adevărate delicii, dar și ispite care cresc serios nota de plată.

Nu doar tradiționalul domină oferta. Un meniu comandat include și o serie de platouri reci, pline cu produse autentice: tobă, cârnați de casă, slănină, caltaboș și brânzeturi. Platourile sunt echilibrate cu legume sau murături, oferind și un strop de prospețime, dar rămân o investiție consistentă pentru familiile cu bugete restrânse.

Răciturile, fie din porc, fie din curcan, continuă să fie favorite pentru românii care caută acel gust „ca la bunica acasă”. Salatele, de la clasica boeuf până la cea de sfeclă cu hrean, aduc culoare, iar ciorbele de perișoare, rădăuțeană sau de burtă completează masa într-un stil autentic.

La desert, cozonacul rămâne simbolul suprem al Crăciunului românesc, dar trebuie să scoateți din buzunar în jur de 180 de lei. Fie că e făcut în casă sau comandat, prețul lui nu se măsoară doar în bani, ci și în emoție. Poalele-n brâu și prăjiturile de casă completează o ofertă generoasă, dar la pachet cu eticheta „la comandă” vine inevitabil și factura, cu TVA la zahăr de 19%.

Într-o societate, în care timpul a devenit cel mai prețios „ingredient”, puțini români sunt dispuși să plătească prețul modernității, pentru a salva magia Sărbătorilor.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Armata israeliană revendică peste 100 de lovituri asupra „țintelor teroriste” din Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat duminică că a lansat atacuri asupra a peste 100 de „ținte teroriste” în Fâșia Gaza, în ultimele 48 de ore....

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...

Episod de primăvară, în ianuarie: maxime de până la 17 grade în toată țara

Săptămâna viitoare aduce vreme caldă în toată țara, cu temperaturi maxime care pot ajunge până la 17 grade, mult peste media obișnuită pentru începutul...
Ultima oră
Pe aceeași temă