Marea Britanie și Uniunea Europeană își întăresc legăturile pentru a preveni eventualele tensiuni comerciale și de apărare ce ar putea apărea sub administrația lui Donald Trump, care încă nu și-a început mandatul.
Cancelarul britanic, Rachel Reeves, a vizitat Bruxelles-ul pentru o întâlnire cu oficialii Uniunii Europene, marcată ca prima reuniune de acest tip de la Brexit, în 2020.
În cadrul întâlnirii, Paschal Donohoe, președintele Eurogrupului, a caracterizat discuțiile drept începutul unui dialog promițător.
„Într-o lume marcată de tulburări, există un sentiment larg împărtășit că avem interese și valori comune,” a subliniat un oficial UE.
Printre subiectele abordate s-au numărat Ucraina, China și Statele Unite, iar Rachel Reeves a subliniat importanța sprijinului pentru Ucraina, promovării comerțului liber și întăririi parteneriatelor economice bilaterale.
Detaliile discuțiilor nu au fost publicate, dar au fost deja programate noi întâlniri pentru a aprofunda aceste teme.
Regatul Unit și UE: reconstrucția încrederii
În ciuda tensiunilor apărute după Brexit, noul guvern laburist din Regatul Unit, instalat în iulie, dorește să refacă relațiile cu Uniunea Europeană și să diminueze conflictele din ultimii ani. Rachel Reeves a precizat că vizita sa nu are scopul de a renegocia acordurile de ieșire din UE, ci de a reconstrui încrederea între cele două părți.
Această cooperare crescută vine pe fondul temerilor legate de eventualele politici protecționiste ale administrației Trump, care ar putea include tarife suplimentare pentru țările europene și o reducere a sprijinului pentru Ucraina.
Ignacio García Bercero, expert în relații comerciale la think tank-ul Bruegel, a subliniat importanța unei abordări comune între Regatul Unit și Uniunea Europeană în relația cu Statele Unite, pentru a evita tensiunile și a promova o relație coerentă în fața noilor provocări politice și economice.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!