Banca Națională a Elveției (SNB) a decis joi o reducere semnificativă a ratei dobânzii de politică monetară, coborând-o cu 50 de puncte de bază, de la 1,0% la 0,5%.
Aceasta reprezintă cea mai mare scădere a costurilor de împrumut din Elveția în ultimii aproape 10 ani, mișcare ce urmărește să anticipeze reducerea dobânzilor de către alte bănci centrale și să limiteze aprecierea francului elvețian, potrivit Reuters.
Decizia a fost urmată de o depreciere a francului elvețian, euro crescând cu aproape 0,7%, până la 0,9339 franci, iar dolarul avansând cu 0,4%, la 0,8883 franci.
Indicele principal de la Bursa din Zurich a reacționat pozitiv, înregistrând o creștere de 0,45%.
Reducerea dobânzii vine în contextul unei inflații scăzute, care s-a menținut în noiembrie la 0,7%, în intervalul țintă de 0-2% stabilit de SNB pentru stabilitatea prețurilor. Măsura este cea mai amplă de la ianuarie 2015, când SNB a eliminat brusc limita minimă de schimb valutar cu euro.
Noua politică a SNB sub conducerea lui Martin Schlegel
„Prin relaxarea politicii monetare de astăzi, contracarăm presiunea inflaționistă mai scăzută”, a declarat Martin Schlegel, noul președinte al SNB, în cadrul conferinței de presă. Acesta a subliniat că banca centrală va rămâne vigilentă:
„Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația și ne vom ajusta politica monetară dacă va fi necesar pentru a ne asigura că inflația rămâne în intervalul compatibil cu stabilitatea prețurilor pe termen mediu.”
Este prima decizie majoră luată sub conducerea lui Schlegel, care marchează o accelerare față de politica predecesorului său, Thomas Jordan.
Spre deosebire de reducerea de 50 de puncte de bază de acum, Jordan implementase anterior doar trei scăderi mai mici, de câte 25 de puncte de bază, pe parcursul anului.
Prognoze pentru inflație și perspective economice
SNB anticipează o scădere mai accentuată a inflației în 2025 decât estimările anterioare, dar Martin Schlegel a atras atenția asupra incertitudinii legate de evoluția prețurilor în perioada următoare.
Decizia surprinzătoare vine după ce majoritatea economiștilor intervievați de Reuters prognozaseră o reducere mai modestă, de doar 25 de puncte de bază, însă banca centrală a optat pentru o măsură mai agresivă, în contextul evoluțiilor economice globale.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!