Republica Moldova va institui stare de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie, din cauza riscurilor majore la adresa securității energetice generate de incertitudinea privind livrările de gaze naturale de la Gazprom și atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina.
Stare de urgență în Republic Moldova
Decizia reflectă preocupările guvernului moldovean legate de impactul potențial asupra regiunii transnistrene și a întregii țări, într-un context de tensiuni economice și politice accentuate.
CITEȘTE ȘI – Comisia Europeană a anunțat că va investi mai mult în supravegherea frontierelor UE cu Rusia și Belarus
Un element central al acestei crize este centrala electrică de la Cuciurgan, din Transnistria, care asigură 80% din energia necesară Republicii Moldova pe malul drept al Nistrului.
Centrala funcționează pe baza gazelor furnizate de Gazprom, iar o eventuală sistare a livrărilor ar crea o criză energetică severă, amplificată de sezonul rece.
Premierul moldovean Dorin Recean avertizează asupra riscurilor unei crize umanitare generate de lipsa resurselor energetice și a veniturilor necesare pentru acoperirea nevoilor de bază.
De asemenea, capacitatea Republicii Moldova de a importa energie electrică este limitată la 315 MW prin interconexiunea cu România, insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf. În plus, vulnerabilitatea acestei interconexiuni este accentuată de faptul că linia Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei, fiind expusă atacurilor asupra infrastructurii din țara vecină.
Gazprom solicită Moldovei plata unei datorii istorice de 700 de milioane de dolari, sumă pe care guvernul moldovean nu o recunoaște.
În contextul în care Ucraina ar putea să nu mai prelungească acordul privind tranzitul gazului rusesc după 2025, Republica Moldova analizează rute alternative de aprovizionare, cum ar fi cea prin Turcia.
Totuși, lipsa gazelor rusești ar afecta dramatic costurile energiei, în special pentru locuitorii din stânga Nistrului.
Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va avea autoritatea de a adopta măsuri urgente pentru alocarea resurselor financiare și coordonarea acțiunilor necesare pentru asigurarea resurselor energetice și atenuarea efectelor umanitare ale crizei.
Scopul este de a găsi soluții pentru a stabiliza situația energetică și de a minimiza impactul asupra populației în mijlocul unei ierni dificile și al unui context geopolitic complicat.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!