14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăȘtiințăTelescopul spaţial James Webb, noi informații de neimaginat cu privire la univers

Telescopul spaţial James Webb, noi informații de neimaginat cu privire la univers

Oamenii de știință au obținut noi informații care confirmă o observație intrigantă, potrivit telescopului spațial James Webb: universul se extinde mult mai rapid decât se presupunea anterior.

Ce arată telescopul spațial James Webb

Conform unui studiu publicat recent, datele colectate timp de doi ani de telescopul spațial James Webb al NASA susțin observațiile telescopului Hubble, care indicau o expansiune mai rapidă a universului cu aproximativ 8% față de așteptările bazate pe modelele actuale ale cosmosului.

Această discrepanță, denumită „Tensiunea Hubble”, a fost confirmată și de datele Webb, care exclud posibilitatea ca erorile instrumentale ale Hubble să fi cauzat această diferență.

CITEȘTE ȘI – Un nou studiu științific îngrijorător! Microplasticele, prezente la baza creierului uman

Adam Riess, astrofizician și laureat al Premiului Nobel, a declarat că rezultatele obținute sugerează că există un element necunoscut care influențează expansiunea universului.

Conform cercetătorilor, materia întunecată și energia întunecată, care constituie 96% din univers, ar putea juca un rol crucial în această anomalie.

Materia întunecată reprezintă aproximativ 27% din univers și este invizibilă, dar influențează gravitația, în timp ce energia întunecată, care constituie 69%, este responsabilă pentru accelerarea expansiunii universului.

Pentru a măsura rata de expansiune, cercetătorii au folosit datele provenite din distanțele de la Pământ la galaxiile ce conțin stele pulsatoare (cefeide), măsurători efectuate atât de telescopul Webb, cât și de Hubble.

Valoarea medie a constantei Hubble, care reprezintă rata de expansiune a universului, este de aproximativ 73, ceea ce este mult mai mare decât valoarea așteptată de 67-68, conform modelului standard al cosmologiei.

Expansiunea accelerată a universului a fost descoperită în 1998, iar cauza principală a fost atribuită energiei întunecate.

Cu toate acestea, diferențele dintre măsurătorile anterioare și cele recente ale constantei Hubble ridică noi întrebări despre structura și comportamentul universului.

Cercetătorii susțin că pentru a rezolva misterul „Tensiunii Hubble”, sunt necesare mai multe date, care să ajute la înțelegerea mai profundă a acestui fenomen și la posibila revizuire a modelului actual al universului.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Poliţia ucraineană efectuează percheziţii în masă pentru oprirea bărbaţilor de a trece ilegal frontiera

Poliţia ucraineană a anunţat vineri că desfăşoară o serie de "peste 600 de percheziţii simultane" în cadrul unei "operaţiuni speciale" menite să combată trecerea...

Un nou caz „Bricheta” în Bundesliga! Union Berlin pierde la „masa verde” după un incident grav

Meciul Union Berlin - Bochum, disputat pe 15 decembrie în runda #14 din Bundesliga, a fost decis la „masa verde” în favoarea oaspeților, după...

Horoscop 11 ianuarie 2025. Vești bune pentru Berbeci

Horoscopul 11 ianuarie 2025. Ziua aduce prognoze interesante pentru fiecare zodie, cu accent pe carieră și succesul profesional. Horoscop 11 ianuarie 2025 Berbec: Veștile dintr-o țară...
Ultima oră
Pe aceeași temă