În 2023, România a atins o performanță economică remarcabilă, avansând la nivelul Poloniei în ceea ce privește salariile și PIB-ul per capita ajustat pentru standardul puterii de cumpărare (PPS), depășind Ungaria.
Potrivit datelor analizate de Profit.ro, salariul mediu anual ajustat în România a fost de 17.739 de euro, depășind valorile din Ungaria (16.895 de euro) și Grecia (17.013 euro), iar aproximativ egal cu cel din Polonia (18.054 de euro).
Comparativ cu Uniunea Europeană, salariul mediu anual ajustat pentru angajații cu normă întreagă a fost de 37.900 de euro, înregistrând o creștere de 6,5% față de 2022.
Acest avans salarial se traduce într-un salariu mediu lunar de aproximativ 7.310 lei în România, echivalentul câștigului salarial mediu brut din 2023.
PIB-ul nominal pe cap de locuitor a crescut semnificativ în ultimii ani
Creșterea a fost impulsionată de inflația ridicată, care a avut ca efect o creștere medie anuală de aproximativ 11% în perioada 2018-2023, conform datelor Institutului Național de Statistică.
Pentru a evalua impactul acestor creșteri asupra nivelului de trai, indicatorul relevant este PIB per capita ajustat la standardul puterii de cumpărare (PPS), un indicator calculat de Eurostat care ține cont de diferențele de prețuri între țări.
Astfel, România a ajuns la 80% din media Uniunii Europene la acest indicator, fiind pe același nivel cu Polonia și depășind țări precum Ungaria, Grecia, Croația, Slovacia sau Bulgaria.
PPS reprezintă o unitate monetară artificială care reflectă puterea de cumpărare a unei țări, ajustată pentru diferențele de prețuri, iar aceasta permite compararea mai exactă a nivelului de trai între națiuni, ajustat pentru paritatea puterii de cumpărare (PPP).
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!