Declarațiile șefului diplomației ruse au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, organizate după o reuniune dedicată Siriei, în Qatar
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a comentat sâmbătă decizia Curții Constituționale din România (CCR), de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale, afirmând că judecătorii „au dat un salut militar” și au executat o decizie dictată politic. Lavrov a trasat o paralelă cu situația din Ucraina din 2004, în contextul „Revoluției Portocalii”, când rezultatele scrutinului au fost invalidate în urma unor acuzații de fraudă electorală, scrie Hotnews.
Declarațiile șefului diplomației ruse au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, organizate după o reuniune dedicată Siriei, desfășurată în Qatar, la care au participat și miniștrii de Externe ai Iranului și Turciei. Lavrov a fost întrebat despre reacția Moscovei la acuzațiile României, privind posibile ingerințe externe în procesul electoral.
„Știți, chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo, încercând să-și justifice mașinațiile. La început, Curtea Constituțională a refuzat să anuleze rezultatele primului tur, apoi, se pare, i s-a explicat că greșise. Au dat un salut militar și au anulat primul tur. La fel s-a întâmplat în 2004, în Ucraina, când Curtea Constituțională a fost forțată să accepte un al treilea tur, deși acesta nu era prevăzut în Constituție”, a afirmat Lavrov, citat într-un mesaj al Ambasadei Rusiei la București.
Diplomatul rus a continuat criticând ceea ce el consideră „dubla măsură” a Occidentului, aducând în discuție și recentele alegeri din Republica Moldova și Georgia. „În R. Moldova, când a câștigat Maia Sandu cu încălcări flagrante și sute de mii de moldoveni din Rusia au fost privați de dreptul la vot, nimeni nu a spus nimic. În Georgia, unde OSCE a declarat alegerile legitime, tot nu a fost suficient pentru că rezultatul nu a convenit Occidentului.”
Lavrov a conchis prin a sugera că anularea alegerilor din România face parte dintr-un „tipar” geopolitic: „Aceste jocuri sunt clare pentru orice observator obiectiv. Dacă în România apare cineva care pur și simplu nu blestemă Rusia, devine brusc o problemă.”
Paralela făcută de Lavrov amintește de anul 2004 în Ucraina, când protestele în masă au dus la anularea rezultatelor turului doi al alegerilor prezidențiale și organizarea unui nou scrutin, în urma acuzațiilor de fraudă, în favoarea candidatului prorus Viktor Ianukovici. Acea criză a fost punctul de plecare al „Revoluției Portocalii”, un moment-cheie în istoria recentă a regiunii.
Declarațiile lui Lavrov vin în contextul unor acuzații formulate de autoritățile române privind posibile influențe externe în procesul electoral, care au dus la deschiderea unei anchete urgente la nivelul Uniunii Europene.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News