Aproximativ 80.000 de soldați americani sunt desfășurați în țările europene membre NATO, conform unui raport transmis de președintele Joe Biden către liderii Congresului SUA.
Documentul, publicat vineri de Casa Albă, reiterează angajamentul Statelor Unite față de securitatea aliaților săi din Europa și menționează eforturile de consolidare a flancului estic al NATO pentru a descuraja o nouă agresiune rusă.
„Aproximativ 80.000 de membri ai forțelor armate ale Statelor Unite sunt repartizați sau desfășurați în țările Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din Europa, inclusiv cei desfășurați pentru a-i liniști pe aliații noștri și pentru a descuraja o nouă agresiune rusă”, a subliniat Biden în raportul adresat Congresului.
Consolidarea flancului estic al NATO
În contextul războiului din Ucraina, forțele americane au fost suplimentate semnificativ în Europa de Est.
România găzduiește una dintre principalele unități NATO din regiune: grupul multinațional condus de Franța, staționat la Cincu, care urmează să devină o brigadă completă de 4.000 de soldați. Aceasta include trupe din mai multe țări, printre care Belgia, Luxemburg, Polonia și SUA.
Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu se află, de asemenea, într-un proces amplu de modernizare și va deveni una dintre cele mai mari facilități NATO până în 2030.
După finalizare, aceasta va găzdui peste 10.000 de soldați și personal civil, unii dintre aceștia fiind transferați din baza Ramstein din Germania.
SUA, angajate în operațiuni globale
Pe lângă desfășurările din Europa, Biden a detaliat implicarea forțelor armate americane în diverse regiuni ale lumii, inclusiv Siria, Irak, Afganistan, și alte zone-cheie pentru combaterea terorismului și sprijinirea aliaților.
SUA mențin prezențe militare semnificative și în Israel, Egipt, Kosovo, dar și în regiuni precum Sahel, Peninsula Arabă și Filipine, pentru a asigura stabilitatea și securitatea globală.