5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăEconomieAgricultura românească, între evoluție și stagnare

Agricultura românească, între evoluție și stagnare

România se află printre cele cinci state care somează Comisia Europeană să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina

Aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 a fost un punct de cotitură pentru sectorul agricol, transformând radical producția și competitivitatea acesteia. Agricultura românească a înregistrat o creștere de trei ori a valorii producției, ajungând în 2023 la 22,2 miliarde de euro, față de aproximativ 4,5 miliarde în 2007. Această evoluție spectaculoasă a fost susținută de subvenții europene, care au totalizat peste 40 de miliarde de euro în cei 17 ani de apartenență la UE.

Cu toate acestea, România continuă să se confrunte cu un deficit agroalimentar semnificativ, de 6,3 miliarde de euro în 2023, de trei ori mai mare decât în ​​2007. Acest dezechilibru este cauzat de incapacitatea de a transforma producția brută, în produse finite competitive. Lipsa unor reglementări interne eficiente, pentru a încuraja procesarea locală a producției agricole, agravează situația. Materia primă agricolă este exportată în cantități masive, iar țara devine dependentă de importuri pentru produse procesate.

Dispariția fermelor mici a schimbat caracterul agriculturii românești, orientând-o tot mai mult spre producția industrializată.

Marii fermieri din România au primit de la aderarea țării la Uniunea Europeană până acum în jur de 10 miliarde de euro subvenții. În exercițiul bugetar european 2021-2027, România primește 51,2 miliarde de euro, din care 14 miliarde de euro sunt subvenții agricole, ceea ce înseamnă aproape 30% din suma totală destinată țării. Acești latifundiari care primesc subvenții nu sunt săraci. Au făcut profit ani de zile, iar acum au început să piardă, fiindcă piața nu funcționează bine, din cauza complicațiilor cu războiul, dar și fiindcă ei au făcut calcule greșite. în ultimii doi ani, costurile au crescut din cauza crizei energetice și a inflației, productivitatea muncii în agricultură a scăzut, iar prețurile la bursa cerealelor au scăzut permanent. Guvernul și fermierii ar fi trebuit să aibă un plan comun de prevenție pentru prăbușirea ce urma să vină, scrie DW.

România se află printre cele cinci state care somează Comisia Europeană să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, invocând concurența incorectă. Miniştrii Agriculturii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îi cer să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, susţinând că produsele agricole ieftine din Ucraina le afectează pieţele de export. 

România nu a știut cum să-i ajute pe exportatorii ucraineni de cereale fără să-i saboteze pe fermierii români, iar acest demers riscă să întărească pe termen mediu și lung înclinația suveranistă a electoratului autohton, mai spune sursa citată.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Fondurile de acțiuni au atins 125.000 de investitori. Creștere spectaculoasă de 72,5% în 11 luni

La finalul lunii noiembrie 2024, fondurile deschise de acțiuni au înregistrat 125.005 investitori, cu 72,5% mai mulți față de începutul anului. Creșterea echivalează cu 52.536...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

Tarom, în topul celor mai prost cotate companii aeriene din lume

În plin proces de restructurare, Tarom, singura companie aeriană controlată de statul român, se află în topul celor mai slab cotate companii aeriene la...
Ultima oră
Pe aceeași temă