Partidele politice din România au investit sume considerabile în promovarea candidaților și mobilizarea electoratului pentru scrutinul de alegeri parlamentare din 1 decembrie. Mai exact, până pe 28 noiembrie, partidele au cheltuit aproximativ 210 milioane de lei în campania pentru alegerile parlamentare.
Un raport publicat de Expert Forum (EFOR) a analizat exact care a fost partidul cel mai potent financiar, dar și cât de transparente sunt tranzacțiile din spatele sumelor alocate în campanie.
Cum s-au împărțit cheltuielile între partide și ce sume au investit acestea
Conform datelor analizate, PSD a cheltuit cei mai mulți bani, cu mult peste următorul clasat în topul cheltuielilor de la parlamentare. Social-democrații au alocat 89 milioane lei pentru campania parlamentară, sumă ce reprezintă 40% din cheltuielile tuturor partidelor.
Pe locul doi s-a clasat PNL, cu 59 milioane de lei alocați, respectiv 28% din valoarea totală a cheltuielilor. Partidul AUR a alocat un buget de 20 milioane de lei (9%), în timp ce USR a avut cheltuieli de 18 milioane de lei (8%) pentru campania parlamentară. Topul cheltuielilor este continuat de FD cu 8,5 milioane de lei și UDMR care a alocat 6,3 milioane de lei. SOS România a cheltuit 4 milioane de lei, iar POT 110 mii lei.
Potrivit datelor analizate, din cheltuielile realizate până acum de partide, 39% din bani au mers pe online, 28% pe tipărituri (inclusiv afișe), 13% pe radio/tv/presă scrisă, 2% pe sondaje. 17% din bani au fost cheltuiți pe alte servicii, inclusiv vestimentație. Așadar, partidele au optat mai ales pentru campanii online și mai puțin pe presă mainstream.
La nivel de partid, PSD a cheltuit 30 milioane de lei pentru servicii de promovare online (36%). Alte 18 milioane au fost cheltuite pentru propagandă în mass media și 16 milioane pe tipărituri.
PNL a alocat 35% pentru online (21 milioane de lei), o treime pentru tipărituri (18 milioane de lei) și 21% pentru categoria altele (12 milioane de lei). Pentru radio/TV/presă scrisă a alocat 4 milioane.
AUR a plătit 53% pentru online – 11 milioane de lei. O altă treime a mers către tipărituri, adică 6 milioane de lei
USR a cheltuit 8,6 milioane pe online (51%). Alte 3,6 milioane de lei (22%) au ajuns la facturi pentru tipărituri. Cheltuielile pentru radio/TV/presă scrisă reprezintă doar 4% din total, adică 768 mii lei.
Forța Dreptei a plătit 42% din bani pentru online (3,6 milioane lei) și o treime (3 milioane lei) pentru tipărituri.
UDMR s-a promovat online cu 2,3 milioane de lei (37%) și cu tipărituri de 3 milioane de lei (35%).
România în Acțiune a cheltuit 42% din bani pe online (557 mii lei). REPER a alocat peste 60% din fonduri, adică 775 mii de lei pentru online. SOS România a cheltuit jumătate din bani (1,9 milioane lei) pentru online și presă/radio/tv și un sfert pe print (958 mii lei).
Din raport nu reiese foarte clar unde se încadrează unele facturi, unde scrie doar propagandă electorală, astfel că sumele au fost distribuite către categoria online.
POT a cheltuit 17 mii de lei pentru afișe și 25 mii de lei pentru alte tipărituri. A declarat 68 mii lei pentru producția și difuzarea materialelor de propagandă electorală în presa online. Partidul nu a declarat alte costuri pentru promovare online.
Ce surse de venit au avut partidele
La parlamentare, până la data de 28.11.2024 au fost înregistrate contribuții din partea a 2213 de candidați de 206 milioane de lei. Partidele politice au transferat în plus în contul central de campanie (pentru campania națională) 44 de milioane de lei, din care 10 mil lei au reprezintă transfer către contul de campanie electorală deschis la nivelul județului/sectorului.
EFOR a identificat aproape 602 de candidați care au depus valoarea maximă, adică 198 mii de lei. Dintre aceștia 308 se regăsesc la PSD, iar 220 la PNL, 33 la AUR și 10 la USR. PSD se menține partidul cu cele mai mari contribuții.
Media contribuțiilor pe partid a fost – PSD: 166 mii lei; PNL: 156 mii lei; AUR: 89 mii lei; USR: 66 mii lei; FD: 60 mii lei; UDMR: 69 mii lei; SOSRO: 37 mii lei; RIA: 29 mii lei; REPER: 19 mii lei.
Cea mai mare parte a fondurilor provin din venituri proprii ale candidaților (63%) și împrumuturi (36%), donațiile reprezentând sub 1%. Veniturile proprii reprezintă cea mai importantă parte din contribuții, cu aproape 59% la PSD și 55% la PNL. La AUR reprezintă 71%, iar la USR 70%. La SOS România, POT sau PSDI candidații s-au finanțat doar din venituri proprii, venituri peste 90% înregistrându-se și la alte partide, dintre care RIA, PNCR, SENS sau REPER. Restul fondurilor vin în general din împrumuturi, întrucât donațiile sunt marginale. Din total, 66% din fonduri au fost declarate pentru Camera Deputaților.
Suplimentar față de contribuțiile candidaților, șapte partide au transferat 44 de milioane de lei în campanie la nivel central, iar din aceștia 10 milioane de lei au fost transferați la nivelul circumscripțiilor. Din această sumă 20 milioane lei provin de la PSD, 11 milioane lei de la USR, 2,9 milioane lei de la PNL, 7,3 milioane lei de la AUR, 1,3 mil. de la UDMR.
Majoritatea fondurilor provin din finanțare privată și doar 6,9 (în creștere față de raportarea anterioară – 4,8 milioane de lei) au fost declarate din subvenții, de către AUR (2,6 mil), PNL (1,7 mil) și USR (2,5 mil) și FD – 177 mii lei.