3 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiStudiu Stanford: Aproape 10% dintre programatori nu aduc valoare la locul de...

Studiu Stanford: Aproape 10% dintre programatori nu aduc valoare la locul de muncă

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au identificat că aproape 9,5% dintre programatori, adică aproape unul din zece, nu își îndeplinesc practic sarcinile de serviciu. Acești angajați îndeplinesc un număr minim de activități, primesc salarii și nu aduc beneficii reale pentru companie.

„Inginerii fantomă”, așa cum îi numește Yegor Denisov-Blank, autorul studiului, acești programatori sunt prezenți atât în rândul celor care lucrează de la distanță, cât și al celor din birouri. Cercetătorii sugerează că eliminarea acestora ar aduce economii semnificative fără a afecta productivitatea, scrie Meduza.io.

Studiul a implicat analiza a peste 50.000 de programatori din diverse companii, care au permis accesul la depozitele lor interne, inclusiv pe GitHub.

Un algoritm special, dezvoltat de cercetători, a fost utilizat pentru a evalua eficiența programatorilor, arată G4Media.ro. Printre cei care lucrează de la distanță, studiul a descoperit că 14% dintre aceștia sunt considerați „fantome”.

În schimb, programatorii care lucrează constant la birou au o rată mult mai mică de inactivitate, de doar 6%. La companiile cu un sistem de lucru hibrid, cercetătorii au identificat 9% dintre programatori care nu își îndeplinesc sarcinile.

Cât ar economisi companiile dacă ar renunța la „inginerii fantomă”

De asemenea, cercetătorii au analizat datele LinkedIn din 13 companii mari, precum IBM, Microsoft, Oracle, Google și Amazon.

Potrivit estimărilor, concedierea acestor „ingineri fantomă” ar putea economisi aproximativ 11,6 miliarde de dolari anual pentru giganții tehnologici, având în vedere un salariu mediu anual de 150.000 de dolari. Mai mult, capitalizarea de piață combinată a celor 12 companii ar putea crește cu 465 de miliarde de dolari, fără niciun impact negativ asupra productivității.

Într-un interviu pentru Business Insider, Yegor Denisov-Blank a explicat că scopul studiului a fost să găsească o metodă eficientă de evaluare a performanței programatorilor, menționând că „dezvoltarea de software este o cutie neagră”.

Deși diverse metode de măsurare a productivității au fost folosite până acum, acestea nu sunt fiabile, deoarece evaluează în mod diferit aceeași muncă. Denisov-Blank a subliniat că, de multe ori, un programator poate scrie o singură linie de cod care rezolvă o problemă complexă, în timp ce altcineva scrie o mie de linii fără să aducă o schimbare semnificativă.

Algoritmul dezvoltat de cercetători încearcă să rezolve această problemă, evaluând nu doar cantitatea de cod scrisă, ci și complexitatea și ușurința de implementare și întreținere a acestuia.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Titluri de stat Fidelis la final de an: dobânzi avantajoase și facilități pentru donatorii de sânge

Programul aduce dobânzi atractive: 7,45% pentru titlurile cu scadență la un an și 7,9% pentru cele cu scadență la trei ani. Românii pot subscrie la...

Iga Swiatek ia o nouă decizie strategică în contextul scandalului de dopaj

După ce a fost implicată într-un scandal de dopaj, Iga Swiatek continuă să-și restructureze echipa, aducând un nou manager de relații publice pentru a...

FBI, avertisment cu privire la securitatea mesajelor text schimbate între utilizatorii iOS și Android

FBI și CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) au emis un avertisment grav cu privire la securitatea mesajelor text schimbate între utilizatorii iOS și...
Ultima oră
Pe aceeași temă