Ombudsmanul public al Georgiei, Levan Ioseliani, a acuzat poliția de folosirea torturii asupra persoanelor arestate în timpul protestelor masive din ultimele șase zile, împotriva deciziei guvernului de a suspenda negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, notează Reuters.
Georgia: poliția, acuzată de folosirea torturii asupra persoanelor arestate în timpul protestelor masiv
Ioseliani, care are rolul de a apăra drepturile cetățenilor, a afirmat că el și echipa sa au întâlnit persoane care au fost supuse „celor mai dure tratamente” din partea poliției.
Majoritatea acestora au suferit răni grave la nivelul feței, ochilor și capului, ceea ce sugerează că poliția nu a folosit forța necesară și proporțională în toate cazurile.
Ioseliani a declarat că natura și severitatea rănilor indică o violență intenționată, destinată să pedepsească victimele, iar aceasta constituie un act de tortură.
Guvernul georgian și partidul de guvernământ „Georgian Dream” nu au oferit un răspuns imediat la aceste acuzații.
Statele Unite au condamnat deja folosirea „forței excesive” împotriva protestatarilor, însă prim-ministrul georgian, Irakli Kobakhidze, a lăudat de mai multe ori răspunsul poliției, spunând că aceștia au demonstrat mai mult profesionalism decât forțele de poliție din Europa și Statele Unite.
Criza din Georgia a început joi trecută, când „Georgian Dream” a anunțat suspendarea negocierilor cu Uniunea Europeană și renunțarea la orice finanțare din partea blocului european până în 2028.
Georgia, una dintre cele mai pro-occidentale foste republici sovietice, se confruntă acum cu acuzații din partea criticilor care susțin că guvernul se îndreaptă tot mai mult spre Rusia, abandonând cursul european.
Protestele continuă, iar demonstranții s-au adunat marți seară pentru a șasea noapte consecutivă.
Un alt setback pentru opozanți a avut loc marți, când Curtea Constituțională a Georgiei a refuzat să examineze o plângere care solicita anularea rezultatelor alegerilor parlamentare din 26 octombrie.
Deși „Georgian Dream” a câștigat oficial alegerile cu aproape 54% din voturi, opoziția susține că acestea au fost fraudate.
Prim-ministrul Kobakhidze a acuzat protestatarii că încearcă să organizeze o „revoluție Maidan”, similară cu cea din Ucraina din 2014, care a dus la înlăturarea unui președinte pro-rus, însă a spus că aceasta „s-a încheiat deja”.
El a afirmat că organizatorii încearcă să preia puterea și vor fi trași la răspundere.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!