Marți, miniștrii sănătății din Uniunea Europeană au aprobat o recomandare care vizează interzicerea fumatului în diverse spații exterioare, precum terase, plaje și piscine.
Măsura include nu doar țigările clasice, ci și țigările electronice, produsele din tutun încălzit și alte alternative similare. Scopul acestei inițiative este reducerea numărului de decese cauzate de cancer.
Fumatul în aer liber, precum terase, plaje sau piscine, ar putea fi interzis
Decizia, adoptată în cadrul unei reuniuni a Consiliului UE, extinde o recomandare din 2009 privind tutunul pentru a acoperi și spațiile deschise.
Acestea includ locuri de agrement frecventate de copii, tineri și alte categorii vulnerabile, cum ar fi parcurile de joacă, grădinile zoologice, piscinele și plajele.
Recomandarea are ca obiectiv principal protejarea sănătății publice prin descurajarea utilizării noilor produse din tutun.
Comisarul european pentru sănătate, Oliver Varhelyi, a subliniat că aproximativ 700.000 de persoane mor anual în UE din cauza consumului de tutun, iar peste jumătate dintre fumători încep să fumeze înainte de vârsta de 19 ani.
Astăzi am făcut un pas important către o generație fără tutun în Europa. Este crucial să ne protejăm copiii de efectele nocive ale fumatului pasiv, a declarat oficialul european.
În cadrul dezbaterilor, anumite state membre, precum Cehia și România, au solicitat date suplimentare pentru a înțelege mai bine riscurile asociate produselor alternative, cum ar fi cele fără nicotină. De exemplu, România a susținut inițiativa, dar a subliniat importanța campaniilor de educare și conștientizare în rândul tinerilor.
În schimb, Germania, cunoscută pentru reglementările mai permisive în ceea ce privește fumatul, s-a abținut de la vot, arătând rezerve față de recomandare.
Comisia Europeană a anunțat că va sprijini implementarea măsurii în statele membre, inclusiv prin alocarea de fonduri dedicate.
Teresa Ribera, vicepreședinta Comisiei, a evidențiat că tutunul este una dintre principalele cauze evitabile de deces în Europa, iar fumatul pasiv are efecte dovedite asupra sănătății publice.
Această recomandare, deși nu este obligatorie, reprezintă un pas simbolic către consolidarea restricțiilor împotriva fumatului în spațiile publice deschise, cu accent pe protecția copiilor și tinerilor.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!