Australia a adoptat o lege revoluționară care interzice accesul copiilor sub 16 ani la rețelele sociale, marcând una dintre cele mai dure reglementări la nivel global împotriva companiilor „Big Tech”.
Australia interzice accesul copiilor sub 16 ani la rețelele sociale
Decizia vine pe fondul unei dezbateri intense, devenind un model pentru alte țări care intenționează să limiteze utilizarea platformelor de socializare de către tineri din cauza impactului negativ asupra sănătății mintale.
CITEȘTE ȘI – Australia, la un pas de implementarea unei interdicții privind utilizarea rețelelor sociale pentru copiii sub 16 ani
Noua lege, denumită Social Media Minimum Age Bill, obligă giganții tehnologici precum Meta (proprietarul Instagram și Facebook) și TikTok să blocheze accesul minorilor la platformele lor.
În caz de nerespectare, aceștia riscă amenzi uriașe de până la 49,5 milioane de dolari australieni (32 milioane de dolari americani). Testele pentru implementarea măsurilor de verificare a vârstei vor începe în ianuarie 2025, iar interdicția completă va intra în vigoare la sfârșitul aceluiași an.
Spre deosebire de alte țări precum Franța sau anumite state americane care permit accesul minorilor cu acordul părinților, Australia a adoptat o interdicție absolută pentru copiii sub 16 ani.
Decizia vine pe fondul unei anchete parlamentare din 2024, care a ascultat mărturii emoționante ale părinților copiilor afectați de hărțuirea online și alte probleme cauzate de social media.
Campania națională pentru susținerea acestei legi, intitulată „Let Them Be Kids”, a fost promovată intens de trustul de presă al lui Rupert Murdoch, News Corp.
Cu toate acestea, legea nu a fost lipsită de critici. Activiștii pentru drepturile copiilor și apărătorii vieții private au contestat măsura, considerând-o prea strictă.
În plus, unele companii tech, precum Alphabet (deținătoarea YouTube, care a fost exceptată datorită utilizării frecvente în școli), au cerut amânarea aplicării legii până după testarea metodelor de verificare a vârstei.
Adoptarea legii reprezintă o victorie politică pentru premierul de centru-stânga Anthony Albanese, care încearcă să-și consolideze poziția înaintea alegerilor din 2025, pe fondul scăderii popularității sale. Potrivit sondajelor recente, 77% dintre australieni susțin această măsură, ceea ce a contribuit la trecerea sa rapidă prin parlament.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!