Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova drept un atac direct asupra Rusiei.
Declarația lui Medvedev vine în contextul unei speculații apărute în publicația New York Times, potrivit căreia oficiali occidentali ar fi sugerat că președintele american Joe Biden ar putea analiza posibilitatea de a returna Ucrainei „armele nucleare de care a fost privată după prăbușirea Uniunii Sovietice”.
„Politicieni și jurnaliști americani discută în mod serios despre consecințele transferului de arme nucleare către Kiev”, a declarat Medvedev pe Telegram, avertizând că inclusiv simpla amenințare cu un astfel de transfer ar putea fi interpretată drept o pregătire pentru un război nuclear împotriva Rusiei.
Transferul efectiv al unor astfel de arme poate fi asimilat faptului împlinit al unui atac asupra țării noastre.
Actualizarea doctrinei nucleare a Rusiei
Președintele Vladimir Putin a aprobat marțea trecută o versiune revizuită a doctrinei nucleare, care prevede că un atac convențional asupra Rusiei, sprijinit de o putere nucleară, va fi considerat un atac „colectiv” împotriva statului rus.
Această actualizare a doctrinei a fost făcută publică la scurt timp după ce SUA au permis Ucrainei utilizarea rachetelor ATACMS pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.
Medvedev a reiterat că un astfel de transfer de arme nucleare către Ucraina ar escalada dramatic tensiunile și ar putea avea implicații grave pentru stabilitatea globală.
În același timp, speculațiile privind un asemenea scenariu subliniază intensitatea conflictului geopolitic, pe măsură ce Occidentul continuă să sprijine Ucraina în războiul împotriva Rusiei.
Deocamdată, sugestiile despre o posibilă furnizare a armelor nucleare rămân la nivel de dezbatere, dar reacția Rusiei indică o linie roșie clar trasată de Kremlin în ceea ce privește implicarea Occidentului în războiul din Ucraina.