2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăȘtiințăPremieră istorică realizată de astronomi

Premieră istorică realizată de astronomi

Astronomii au realizat o premieră istorică, capturând o imagine detaliată a stelei WOH G64, un gigant roșu aflat în ultimele etape ale vieții, situat la 160.000 de ani-lumină distanță, în Norul Mare al lui Magellan.

Premieră istorică realizată de astronomi

Aceasta este prima oară când o stea muribundă dintr-o galaxie din afara Căii Lactee este observată atât de clar, folosind interferometrul VLTI (Very Large Telescope Interferometer) al Observatorului European Sudic (ESO), potrivit scitechdaily.com.

Această descoperire oferă perspective unice asupra procesului de evoluție stelară și asupra evenimentelor premergătoare exploziei unei supernove.

WOH G64 este un gigant roșu masiv, de aproximativ 2000 de ori mai mare decât Soarele. De-a lungul anilor, astronomii au fost fascinați de această stea, însă o imagine detaliată a fost imposibil de obținut până recent, datorită distanței uriașe.

Progresele tehnologice, în special instrumentul GRAVITY de la VLTI, au permis echipei de cercetători conduse de Keiichi Ohnaka să observe steaua și coconul său de gaz și praf cu o precizie fără precedent.

Descoperiri cheie despre WOH G64

  • Coconul de praf și gaz: Observațiile au relevat un cocon în formă de ou care înconjoară steaua, rezultat al ejectării masive de material în ultimele etape ale vieții acesteia. Această structură surprinzătoare a ridicat întrebări despre procesele din interiorul stelei și influențele externe, cum ar fi posibilitatea existenței unei stele companion.
  • Dimming-ul stelei: Comparând observațiile recente cu cele din trecut, cercetătorii au descoperit că steaua a devenit considerabil mai puțin luminoasă în ultimii 10 ani, un indiciu al schimbărilor dramatice în evoluția sa.

Aceasta reprezintă o oportunitate rară de a studia în timp real procesul prin care un gigant roșu își pierde straturile exterioare, pregătindu-se pentru o eventuală explozie ca supernovă. Descoperirea oferă o înțelegere mai profundă a modului în care stelele masive își încheie viața și contribuie la formarea materialului interstelar.

Studierea coconului de praf și gaz poate oferi indicii despre procesele care preced formarea unei supernove și poate deschide calea pentru alte observații similare în galaxii îndepărtate.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Curtea Supremă din Illinois anulează condamnarea lui Jussie Smollett

Curtea Supremă din Illinois a anulat condamnarea actorului Jussie Smollett pentru înscenarea unei infracțiuni de ură, considerând că rejudecarea cazului a încălcat drepturile acestuia....

CCR lovitură pentru PFA-uri, întreprinderi individuale și întreprinderi de familie: Legea pentru transformarea în SRL-uri e neconstituțională

Modificarea legislativă prin care persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se puteau transforma în societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau altfel...

Erling Haaland își prelungește contractul cu Manchester City! Ce salariu va câștigă norvegianul

Erling Haaland va continua să joace pentru Manchester City, urmând să semneze un nou contract care îi va aduce un salariu impresionant. Manchester City, campioana...
Ultima oră
Pe aceeași temă